Vrijdag 27 februari

Precies honderd jaar geleden verscheen The Valley of Fear in boekvorm. Het was de vierde en laatste roman over een Victoriaanse meesterspeurder die door vijftig korte verhalen allang onsterfelijk was geworden.

***

Doyle Valley of FearMet de combinerende en deducerende speurder Sherlock Holmes schiep Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) de beroemdste privédetective uit de wereldliteratuur; hij had er zo veel succes mee dat hij Holmes op last van zijn lezers uit de dood moest terughalen nadat hij hem in 1893 had laten sterven. De aan pijp en jachtpet herkenbare Holmes maakte – samen met zijn naïeve hulpje en biograaf Dr. Watson – voor het eerst zijn opwachting in de roman A Study in Scarlet (1887), maar kwam het meest tot zijn recht in de vijftig korte verhalen die Doyle voor The Strand Magazine schreef en die een prachtig beeld geven van Victoriaans Londen; in The Hound of the Baskervilles (1901-1902), over de slachtoffers van een adellijk familiegeheim, verplaatste Holmes zijn werkterrein succesvol naar de veenmoerassen van Dartmoor.

Body in the Library. The Great Detectives 1841- 1941Doyle schreef ook historische romans en een serie populair-wetenschappelijke romans over de geniale professor Challenger, die in The Lost World (1912) bijvoorbeeld een vallei ontdekt waar dinosaurussen, mammoeten en primitieve mensen naast elkaar leven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s