Zondag 22 februari

Als hij niet al in 1989 was gestorven, zou de Servische romanschrijver Danilo Kiš vandaag 80 jaar zijn geworden. Zijn beroemdste werk is een vader-en-zoondrieluik in de schaduw van de Holocaust.

***

Kis FamilieciircusDe favoriete schrijvers van Danilo Kiš, geboren op de grens van Joegoslavië en Hongarije, waren Borges, Proust en de joods-Poolse verhalenschrijver Bruno Schulz (1892-1942). Net als Borges speelde hij in zijn werk met genres, net als Proust reconstrueerde hij zijn vroegste jeugd met sensuele precisie, en net als Schulz zijn de kleinste details bij hem de sleutel tot een verdwenen wereld. Die wereld is voor Kiš vooral het Hongarije van de Tweede Wereldoorlog, die hij overleefde doordat zijn joodse vader hem katholiek liet dopen. In het drieluik Familiecircus – bestaande uit Kinderleed (1970), Tuin, as (1965) en Zandloper (1972) – beschrijft hij telkens opnieuw het gezin Sam tegen de achtergrond van de Holocaust, en vooral de uiteindelijk weggevoerde vaderfiguur, ‘de geniale Eduard Sam’.

Danilo Kis postzegelDe misdaden van de andere grote ideologie van de 20ste eeuw, het communisme, zijn het onderwerp van Een grafmonument (1976), een bundel met zeven verhalen over stalinistische (joden)vervolgingen. De bundel Encyclopedie van de doden (1983) wisselt surrealistische en conventionele verhalen af, zonder af te wijken van Kiš’ voornaamste thema, de dood.

 

Oplossing quiz: de taal van herkomst

1 f (Singer ging schrijven in het Engels)
2 j (Arion ging schrijven in het Nederlands)
3 c (Shafak ging schrijven in het Engels)
4 i (Nabokov ging schrijven in het Engels)
5 d (Beckett ging schrijven in het Frans)
6 a (Conrad ging schrijven in het Engels)
7 h (Abdolah ging schrijven in het Nederlands)
8 g (Maalouf ging schrijven in het Frans)
9 b (Blixen ging schrijven in het Engels)
10 e (Canetti ging schrijven in het Duits)

Advertenties

One thought on “Zondag 22 februari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s