Maandag 16 februari

Nog vier nachtjes slapen en dan ligt Steinz – Gids voor de wereldliteratuur in de boekwinkel. Een van de tachtig nieuwe schrijvers die een apart lemma in de leesgids hebben gekregen, is Richard Ford, die vandaag zijn 71ste verjaardag viert en vooral beroemd is om zijn vierluik rondom de all-American hero Frank Bascombe.

***

Ford SportsFrank Bascombe is een stugge man; een dromerige man aan de vooravond van zijn midlifecrisis bovendien, met een hartkwaal en nogal wat frustraties omdat een carrière als romanschrijver is mislukt; hij leeft wel van de pen, maar als sportjournalist. Ziehier de hoofdpersoon van The Sportswriter (1986), de derde roman van Richard Ford en de eerste waarin Bascombe de hoofdrol speelt. Een personage voor wie Ford merkbaar een zwak heeft, want hoewel The Sportswriter een afgerond geheel is, en eindigt in een net niet hopeloze melancholieke berusting, zou Ford nog twee romans en een novellenbundel over hem schrijven: Independence Day (1995, bekroond met Pulitzer Prize en Pen/Faulkner Award), The Lay of the Land (2006) en Let Me Be Frank with You (2014). Ook goede boeken, die net niet dezelfde emotionele indruk achterlaten als The Sportswriter.

Ford SportswriterFord schrijft in een stijl die soms doet denken aan het dirty realism van onder anderen Raymond Carver. Dat geldt vooral voor de korte verhalen (Rock Springs, 1987) en de laatste roman, Canada (2012). In dit verhaal over een jongen op de vlucht (‘Eerst zal ik je iets vertellen over de overval die onze ouders pleegden. Dan over de moorden, die later gebeurden’) komen wat meer sociale outcasts aan bod dan in de Bascombe-tetralogie.

 

 

 

Oplossing pseudoniemen-quiz

1 i
2 d
3 b
4 h
5 f
6 c
7 j
8 e
9 g
10 a

Advertenties

2 thoughts on “Maandag 16 februari

  1. *Spoiler Alert*

    Ik zal (helaas) dit boek niet kopen. Dhr. Steinz heeft steeds, tot in zijn afscheidsartikel in de Boekenbijlage van NRC toe de neiging gehad de afloop van boeken weg te geven (“Succesvolle advocaat raakt aan de drank door overspelige vrouw en pleegt zelfmoord”). Dit weggeven van de plot en/of de clou is tegenwoordig overigens bon ton aan het worden, Matthijs van Nieuwkerk doet dit ook geregeld (gaf zelfs ooit de clou van “Het gouden ei” weg). Dan is mijn leesplezier bij voorbaat bedorven. De voorganger van dit boek ‘Lezen Etc” is hier ook niet vrij van. Op het web heet zoiets “spoiler alert”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s