Donderdag 12 februari

Aan welke Nederlandse essayist werd twee keer de P.C. Hooftprijs toegekend? (Omdat de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur precies dertig jaar geleden bekend maakte dat hij weigerde de prijs aan hem uit te reiken.)

***

Brandt CorstiusDat was Hugo Brandt Corstius (1935-2014), de vader van columniste Aaf en presentator Jelle. De schrijver-columnist met de tientallen pseudoniemen (o.a. Piet Grijs, Battus, Stoker, Raoul Chapkis, Victor Baarn, Dolf Cohen, Maaike Helder, Peter Malenkov en Talisman) werd in 1984 door de jury voorgedragen voor de P.C. Hooftprijs voor essayistiek, maar stuitte twee maanden later op een veto van cultuurminister Elco Brinkman. Brandt Corstius had volgens hem het kwetsen tot instrument verheven (en onder meer Brinkmans collega Ruding van Financiën met de oorlogsmisdadiger Eichmann vergeleken). Uit protest tegen de ministeriële inmenging trad de jury af en werd de prijs van staatsprijs in de jaren daarna omgevormd tot gewone prijs. Drie jaar lang werd de P.C. Hooftprijs niet uitgereikt en in 1987 werd hij opnieuw toegekend aan Brandt Corstius, die hem op 18 februari 1988 in ontvangst nam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s