Maandag 2 februari

Esther Gerritsen, die vandaag 43 wordt, is jarig op dezelfde dag als Hella Haasse en James Joyce. Het recept voor een succesrijke carrière, die haar als een van de 80 nieuwe schrijvers in de binnenkort te verschijnen Gids voor de wereldliteratuur brengt.

***

Gerritsen SuperduifChroniqueur van de gekte is ze genoemd. De personages die Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) creëert – in toneelstukken, romans en korte verhalen – zijn hypergevoelig en geneigd tot depressie, lijden aan smetvrees of hebben andere obsessies. Al in Tussen Een Persoon (2002), haar eerste roman, knapt er iets bij een jonge vrouw wanneer zij en haar oudere vriend op het punt staan te verhuizen: ze bindt haar geliefde vast en plakt zijn mond af met tape – omdat ze bang is voor verandering en de (volgens haar) onvermijdelijke sleur; het voor de Librisprijs genomineerde Superduif (2010) gaat over een psychotische puber die transformeert in een duif.

Gerritsen RoxyDe ontwikkeling die Gerritsen beschrijft in Normale dagen (2005, over een tobberig stadsmeisje dat gelouterd wordt door het onbewogen leven bij haar grootouders) is, volgens de schrijfster, haar eigen ontwikkeling. Het eveneens voor de Librisprijs genomineerde Dorst (2012), waarin de relatie tussen een ongeneeslijk zieke moeder en haar verslavingsgevoelige dochter wordt beschreven, kwam tot stand na een periode waarin ze tegen het manische aan zat. Dat Gerritsen ook buiten het waanzinnige innerlijk kan treden bewijst ze met schrijnende, maar levensechte dialogen – haar toneelachtergrond is hierin duidelijk zichtbaar – die genadeloos het menselijk onvermogen tot contact blootleggen. Lees bijvoorbeeld het veelgeprezen Roxy (2014), waarin een vrouw door het lint gaat na het dodelijke auto-ongeluk van haar overspelige man en zijn stagiaire.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s