Zondag 1 februari

Welke Poolse dichteres, in 1996 geëerd met de Nobelprijs voor literatuur, overleed drie jaar geleden op 88-jarige leeftijd aan longkanker?

***

Szymborska EindeOp 1 februari 2012 stierf de vrolijke kettingrookster Wislawa Szymborska (Kórnik, 1923) in haar woonplaats Krakau. Haar aansprekende, in bijna zakelijke taal geschreven poëzie werd na de bekroning met de Nobelprijs wereldberoemd en in Nederland zelfs een verkoopsucces. Van de verzamelbundels Uitzicht met zandkorrel en Einde en begin werden in de vertaling van Gerard Rasch bijna honderdduizend exemplaren verkocht . Maar daar stonden dan ook verbluffende gedichten in als ‘De eerste foto van Hitler’ en ‘Lof van de geringe eigendunk’. Haar ironische ‘Grafschrift’ (met de beginregel ‘Hier ligt, zo ouderwets als komma en punt, / Zekere maakster van enige verzen…’) schreef ze al in 1962, 34 jaar voordat ze de door de Zweedse Academie uit de anonimiteit werd gehaald. Naar verluidt ten koste van Hugo Claus, die met zijn weinig sportieve reactie (‘Hebben ze een Nobelprijs, geven ze hem aan een Pools huisvrouwtje’) zijn kansen in de jaren daarna zou verspelen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s