Vrijdag 30 januari

Vandaag precies 75 jaar geleden wonnen vijf schaatsers de zesde Elfstedentocht. Grote literatuur heeft de Tocht der Tochten niet opgeleverd, maar aan literaire schaatsscènes is geen gebrek.

***

Rosenboom Gewassen vleesWat te denken van de openingsscène uit Thomas Rosenbooms Gewassen vlees (1994), waarin een jong katje wordt mishandeld door het notedoppen onder de pootjes te binden en het op de bevroren Zuiderzee te dumpen? Of de eindeloze dwaaltocht over het ijs in het jongensboek Stuurman Aart (1949) van K. Norel? Of het verhaal Drie slechte schaatsers (2004) van Tim Krabbé, waarin een gescheiden man zich op de ijsbaan realiseert hoe gelukkig hij eigenlijk is met zijn ex en en zijn zoontje?

Mapes Dodge Hans BrinkersAllemaal beter dan de schaatsscènes in het bekendste boek over winters Nederland, Hans Brinkers or the Silver Skates (1865) van de Amerikaanse Mary Mapes Dodge, die met haar succesroman een Holland-rage onder haar landgenoten veroorzaakte die nog altijd voortduurt (en die ook de geestelijke moeder is van het sluiswachterszoontje dat met een vinger in de dijk voorkomt dat de dijk bij Spaarndam doorbreekt).

 

Advertenties

3 thoughts on “Vrijdag 30 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s