Maandag 26 januari

‘Australia Day’, de nationale feestdag van Australië, is een mooie aanleiding voor een karakterisering van het oeuvre van de enige in Australië geboren auteur die twee keer de Booker Prize won.

***

Carey Oscar and LucindaPeter Carey (Bacchus Marsh, 1943) is gespecialiseerd in historische romans with a twist. In Illywhacker (1985) liet hij een 139-jarige opschepper aan het woord over zijn rol in de Australische geschiedenis. Oscar and Lucinda (1988, Booker Prize) was een liefdesverhaal over een 19de-eeuwse Engelsman die samen met een glasfabrikante een kerk wil bouwen in de Australische outback. Met Jack Maggs (1997) varieerde hij op Great Expectations van Dickens, en in True History of the Kelly Gang (2000, Booker Prize) gaf hij het woord aan een legendarische Australische bandiet uit de 19de eeuw.

Carey KellyDe dunne grens tussen waarheid en fictie komt terug in elke roman van Carey, die debuteerde met magisch-realistische verhalen (The Fat Man in History, 1974) en een roman over een advertentieverkoper die drie keer sterft en weer tot leven komt (Bliss, 1981). Als erfgenaam van Patrick White laat Carey in bijna al zijn boeken zien hoe de grootsheid van het Australische landschap inwerkt op de psyche van zijn personages; alleen de fabel-achtige schelmenroman The Unusual Life of Tristan Smith (1994) speelt zich af in een parallelle wereld, terwijl Parrot and Olivier in America (2010, over de reis door de VS van de 19de-eeuwse politicoloog Tocqueville) de uitkomst was van Carey’s verhuizing naar New York in de jaren nul.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s