Zondag 25 januari

De 25ste januari is een van de populairste verjaarsdata in de wereldliteratuur. Gefeliciteerd Alessandro Baricco (1958), Renate Dorrestein (1954), David Grossman (1954), Virginia Woolf (1882), William Somerset Maugham (1874) en Robert Burns (1759).
Eén auteur uit dit rijtje had zo’n spectaculaire biografie dat er maar liefst zeven romans aan hem gewijd zijn
.

***

Somerset MaughamIn zijn autobiografie The Summing Up (1938) situeerde de diplomatenzoon William Somerset Maugham (1874-1965) zichzelf als schrijver ‘op de eerste rij van de tweederangs’. Dat was geen bescheidenheid maar frustratie, want ook al was hij in de jaren dertig de best betaalde auteur ter wereld, de echte literaire erkenning bleef uit. Ten onrechte, kunnen we nu zeggen, want zijn elegante, rechttoe-rechtaan geschreven verhalen – gebaseerd op de avonturen die hij meemaakte als student medicijnen, als geheim agent in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en als reiziger in de tropen – behoren tot de beste uit de Angelsaksische literatuur.

Somerset HumanGeen bloemlezing van short story’s is compleet zonder ‘Rain’ (1921), waarin een missionaris zijn eigen ziel verliest in een poging die van een prostituee te redden. Daarnaast schreef Maugham een dozijn populaire toneelstukken en zestien romans, waarvan het autobiografische Of Human Bondage (1915), over een wees die een handicap moet overwinnen) de geslaagdste is. Maar ook The Moon and Sixpence (1919), over een Gaugain-achtig schildersbeest, en Cakes and Ale (1930), een sleutelroman over het Londense literaire wereldje, zijn nog steeds het lezen meer dan waard. Een grote literaire prijs kreeg Maugham nooit, maar hij zou zich kunnen troosten met de gedachte dat er geen schrijver is die zo vaak een hoofdrol in andermans boeken speelt als hij. Van de zeven aan hem gewijde romans is Earthly Powers van Anthony Burgess de enige die zich met het werk van de meester zelf kan meten.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s