Woensdag 21 januari

Precies vijfenzestig jaar geleden overleed de auteur van een van de invloedrijkste romans uit de wereldgeschiedenis, de bedenker van de begrippen Newspeak en Big Brother en van de nog altijd actuele slogans ‘Ignorance is strength’, ‘War is peace’ en ‘Freedom is slavery’.

***

Orwell AspedistraHet grote succes van zijn politieke satires Nineteen Eighty-Four en Animal Farm (1945) heeft het zicht op George Orwells eerdere romans belemmerd. Dat is jammer, want vooral Coming Up for Air (1939, over een in het leven vastgelopen man die teruggaat naar de locaties van zijn gelukkige jeugd) en Keep the Aspidistra Flying (1936, over een boekverkoper die zich tevergeefs verzet tegen het door de sanseveria gesymboliseerde burgerbestaan) verdienen het om gelezen en genoten te worden. Beide tragikomedies getuigen van de haat tegen het Britse klassensysteem die Orwell, in 1903 geboren als Eric Arthur Blair in een koloniaal upper-middleclass gezin, had opgedaan in zijn jaren als kostschooljongen op Eton en politieambtenaar in Brits-Indië.

Orwell drieIn de jaren 30 gold Orwell als de meest in het oog springende socialistische journalist-schrijver van Engeland, niet het minst door zijn nog steeds fascinerende essays en reportages, zoals Down and Out in Paris and London (over zijn leven tussen zwervers) en The Road to Wigan Pier (over de armoede van industrieel Noord-Engeland). Orwells traumatische ervaringen als door stalinisten verraden soldaat in de Spaanse Burgeroorlog (beschreven in Homage to Catalonia, 1938) waren de opmaat voor zijn kritiek op het communisme in de dierenfabel Animal Farm (waarin ondernemende varkens de revolutie verraden onder het motto ‘All animals are equal, but some animals are more equal than others’) en de toekomstroman Nineteen Eighty-Four, die vlak voor zijn dood door tuberculose verscheen.

Advertenties

One thought on “Woensdag 21 januari

  1. gisteren (20 januari) hoorde ik in het NOS-journaal om 20.00 uur in een bericht over Nederlandse militairen in Mali een zin de woorden: vredestroepen en defensieve aanval.
    Het verbaal omdraaien van de werkelijkheid gebeurt nog steeds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s