Zaterdag 17 januari

Honderdvijfenvijftig jaar geleden werd in Taganrog (Rusland) niet alleen de invloedrijkste verhalenschrijver aller tijden geboren maar ook een van de beste toneelschrijvers.

***

TsjechovAnton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904), de meester van het korte verhaal, wiens invloed zich uitstrekt van Kafka tot Carver en van Maupassant tot Munro, is misschien nog wel bekender om toneelstukken als Drie zusters (1901) en Kersentuin (1904). In beide genres legde Tsjechov als een volleerd psycholoog de drama’s bloot in de levens van ploeterende provincialen en gedesillusioneerde nostalgici. Clichés en sociaal-politiek gezwam moesten daarbij vermeden worden, vond hij; zijn ideaal was het samenspel van ‘totale objectiviteit, waarachtige beschrijving, uiterste beknoptheid, gedurfdheid en mededogen’. toneel-6-verzamelde-werken-anton-p-tsjechov-9789028242692-voorkant-480x768Zo kwam Tsjechov tot klassieke verhalen als ‘De zoen’ (een man ziet zijn leven veranderd door een per vergissing ontvangen zoen) en ‘De dame met het hondje’ (overspelige liefde tijdens een vakantie) – verhalen die lezen als de ontboezemingen van een patiënt bij de dokter. Wat ze misschien ook waren, want Tsjechov was arts en verdiende tijdens zijn studie de kost met het schrijven van kluchtige schetsen over gewone mensen in ongewone situaties. Toen hij stierf aan tuberculose had hij behalve een dozijn eenakters en toneelstukken zo’n vijfhonderd korte en lange verhalen geschreven waarvan ‘Het duel’ (1891) en ‘Zaal 6’ (1892) de meest gelezene, maar niet eens de allerbeste zijn.

Lees ook het uitgebreidere artikel over Tsjechov in Made in Europe.

 

Oplossing quiz 16 januari: politiek

1 d (gepubliceerd in 1997)
2 b (1862)
3 i (1872)
4 g (1973)
5 j (1963)
6 a (1940)
7 e (1954)
8 f (1979)
9 c (1958)
10 h (1990)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s