Woensdag 14 januari

Vandaag zou hij negentig zijn geworden, als hij veertig jaar geleden geen seppuku had gepleegd: Yukio Mishima, een van de Grote Drie van de naoorlogse Japanse literatuur.

***

Mishima GemaskerdeIn het Westen is hij vooral beroemd sinds de biografische film Mishima (Paul Schrader, 1985); in Japan behoorde hij toen – naast Tanizaki en zijn leermeester Kawabata (auteur van de naoorlogse klassieker Sneeuwland) – allang tot de Grote Drie van de 20ste-eeuwse Japanse literatuur. Yukio Mishima, geboren als Kimitake Hiraoka, streefde ernaar om van zijn leven een kunstwerk te maken, en debuteerde met het autobiografische Bekentenissen van een gemaskerde (1949), over een man die zijn homoseksualiteit ontdekt in een door de Tweede Wereldoorlog gedesoriënteerd Japan.

Mishima PaviljoenMishima ergerde zich aan de slapheid van naoorlogs Japan en de verwaarlozing van de keizerlijke traditie, die ook het thema is van Het Gouden Paviljoen (1956), waarin een boeddhistische monnik een tempel in brand steekt om die uit buitenlandse handen te houden. Mishima pleegde na een mislukte poging om een militaire opstand in Tokio te ontketenen ritueel zelfmoord – op de manier die hij nauwkeurig had beschreven in zijn novelle Dood voor het vaderland (1961).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s