Dinsdag 13 januari

Geboren op de verjaardag van Jay McInerney en de sterfdatum van James Joyce: de Duitse Oostenrijker Daniel Kehlmann, die vandaag veertig wordt, is niet alleen een literaire superster maar ook een (post)modernistisch schrijver die de reputaties van zijn jarige collega’s eer aandoet.

***

Kehlmann VermessungHet Wunderkind is hij genoemd, of het kopstuk van de Neue Deutsche Welle, waartoe ook internationaal georiënteerde auteurs als Pascal Mercier (Nachtzug nach Lissabon) en Ilja Trojanow (Der Weltensammler) behoren. Daniel Kehlmann (München, 1975) debuteerde op 22-jarige leeftijd en schreef daarna in hoog tempo negen boeken waarvan Die Vermessung der Welt (2005) een miljoenenoplage behaalde. ‘Het meten van de wereld’ contrasteert de levens van twee 19de-eeuwse ontdekkers (reiziger en natuuronderzoeker Alexander von Humboldt en wiskundige Carl Gauss) op een manier die verfrissend weinig herinnert aan traditionele historische romans; zo komt er in de hele roman geen directe dialoog voor – The Guardian schreef bewonderend dat het boek totaal niet leest alsof het door een Duitser is geschreven.

Kehlmann RuhmIn 2009 publiceerde Kehlmann Ruhm, een ‘roman in negen verhalen’ die niet alleen een satire is op de moderne door telecommunicatie geregeerde wereld en een ironisch commentaar op de schrijver als superster, maar bovenal een spel met feit en fictie, schijn en werkelijkheid en de relatie tussen de schrijver en zijn personages. Het zijn thema’s die in al Kehlmanns romans terugkeren: vanaf zijn debuut Beerholms Vorstellung (1997, over een illusionist die begint te geloven dat hij echt kan toveren) tot en met F (2013), waarin drie broers van bedriegen hun beroep gemaakt hebben.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 13 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s