Maandag 12 januari

Morgen wordt hij zestig, de schrijver die dertig jaar geleden behoorde tot het ‘Brat Pack’ van de Amerikaanse literatuur. Inmiddels heeft hij de drug of choice van de jaren tachtig, cocaïne, verruild voor een goed glas wijn; en de bright big city voor House & Garden.

***

McInerney Brightness“Er zijn heel wat wilde dingen over yuppies beweerd, dus het werd tijd dat iemand ze eens vereeuwigde als mensen van vlees en bloed.” Aldus Jay McInerney (Hartford, 1955) naar aanleiding van Brightness Falls (1992), een roman die niet alleen een spannende en vermakelijke satire op de New Yorkse beurs- en uitgeverswereld was, maar ook een aangrijpend verslag van een goed huwelijk dat kapot gaat aan hebzucht en ambitie. Acht jaar eerder was McInerney gedebuteerd met Bright Lights, Big City, een in de tweede persoon enkelvoud geschreven komedie over een yup in een identiteitscrisis, waarna hij zijn reputatie als lid van de ‘Brat Pack’ van veelbelovende jonge Amerikanen, en als Fitzgerald*-achtige chroniqueur van het decadente stadsleven, bevestigde met de novelle Story of My Life (waarin een wezenloze jonge vrouw aan het woord is).

McInerney Bright LightsMcInerney is nooit meer los gekomen van zijn imago. Na een mislukte roman over twee boezemvrienden uit het Zuiden van de vs keerde hij terug naar zijn favoriete territorium. Model Behavior (1998) was, hoewel een herschrijving van zijn debuut, een meer dan geslaagde New Yorkse zedenkomedie; The Good Life (2006), een vervolg op Brightness Falls dat zich afpeelt rondom de aanslag op het wtc, bleek een stuk minder sprankelend. De laatste jaren heeft de voormalige cocaïneliefhebber zich omgeschoold tot wijnschrijver voor House & Garden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s