Vrijdag 9 januari

De 107de geboortedag van Simone de Beauvoir (1908-1986), de 92ste sterfdag van Katherine Mansfield (1888-1923) — vandaag is een goede dag om aandacht te besteden aan de eerste roman die door een vrouw werd geschreven. Volgens sommigen is het zelfs de eerste roman uit de wereldliteratuur.

***

Murasaki GenjiDe auteur van Het verhaal van Genji, de eerste ‘roman’ uit de wereldliteratuur, was de dochter van een dichter en de moeder van de in Japan beroemde dichteres Kenshi. In 1006 trad ze in dienst van keizerin Shoshi, die haar stimuleerde om verder te schrijven aan de grote raamvertelling waaraan ze sinds 1002 werkte en die een ongeëvenaarde invloed op de Japanse literatuur zou hebben. Anoniem gebleven bij haar leven, werd ze door latere generaties genoemd naar Murasaki, een van de beeldschone echtgenotes van prins Genji, de hoofdpersoon van haar grote drama van liefde en mono no aware (vergankelijkheidsbesef). Prins Genji is de bastaard van een keizer, wordt hopeloos verliefd op zijn stiefmoeder, en maakt – uit frustratie, zou de moderne lezer zeggen – zo veel mogelijk vrouwen het hof. Het geluk vindt hij niet; zo komt zijn grote liefde Murasaki, een meisje dat hij al op jonge leeftijd naar zijn paleis brengt om haar op te kweken tot perfecte echtgenote, door hekserij aan haar eind. Het verhaal van Genji, dat onlangs in het Nederlands werd vertaald door Jos Vos, bestaat uit 54 veelal los te lezen hoofdstukken, waarvan er 41 zijn gewijd aan Genji en de rest aan zijn vermeende zoon Kaoru. Wie niet geboeid raakt door het tragische lot van de prins of door het sublieme beeld van het Japanse hofleven in de Heian-periode, kan het nationale epos van Japan ook nog lezen voor de poëzie waarvan de dialogen doortrokken zijn.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 9 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s