Maandag 5 januari

Ongeveer tachtig nieuwe schrijvers zijn opgenomen in Steinz – Gids voor de wereldliteratuur, de grondige bewerking van het in 2003 verschenen Lezen &cetera. Een van hen is een Nederlander die vandaag veertig wordt en die zijn carrière begon met romans die – heel opvallend – op geen enkele manier autobiografisch waren.

***

Peek DoverMet Ik was Amerika, een in uitgebeend proza geschreven roman over de vriendschap tussen een Nederlandse nazi en een zwarte Texaan, won Gustaaf Peek (Haarlem, 1975) in 2010 de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij had de prijs al kunnen krijgen voor zijn tweede roman Dover (2008), een mozaïekroman over de levens van illegalen in Nederland die zijn oorsprong vond in het gruwelijke nieuwsbericht over 58 Chinese immigranten die gestikt waren in een container met bestemming Engeland; of zelfs voor zijn debuut Armin (2006), een roman van de grote greep waarin het leven van een vader en zoon wordt beschreven tegen de achtergrond van de naoorlogse geschiedenis.

Peek GodinPeek is een geëngageerd auteur die niet over zijn eigen leven maar over de grote wereld schrijft, een streng stilist die zich sterk maakt voor meer plot en avontuur in romans. En die zich ergert aan clichématige pessimisten: “Het goede dat leeft in the heart of darkness – dat is het echte menselijke mysterie. Mensen zijn beesten? Snurk! Ga liever op zoek naar het onverwachte moment van liefde.” In 2014 verscheen het unaniem geprezen Godin, held, een roman over een obsessieve liefde die een leven lang duurt, verteld ‘van de laatste aanraking tot de eerste ontmoeting, van het laatste woord tot de eerste blik’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s