Zondag 4 januari

Niet moeilijk kiezen vandaag. Het is de 75ste geboortedag van de eerste Chinese Nobelprijswinnaar van de literatuur, Gao Xinjiang, de auteur van Zielberg, een impressionistische autobiografische roman over een wandeltocht langs de Jangtse-rivier. Maar het is ook de 55ste sterfdag van misschien wel de beroemdste Franse schrijver en Nobelprijswinnaar van de 20ste eeuw.

***

FRANCE. Paris. French writer Albert CAMUS. 1947.‘Hoe minder zin het leven heeft, hoe beter het geleefd kan worden’ luidde het motto van de in Mondovi, Algerije geboren Albert Camus (1913-1960), die door zijn bijdrage aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog, door zijn twijfels aan het nut van de Algerijnse Oorlog en door zijn kritiek op naoorlogse Stalin-sympathisanten had laten zien hoe heilzaam een afkeer van nihilisme en totalitarisme kan uitwerken. De als filosoof in Algiers afgestudeerde Camus kreeg de Nobelprijs al op 43-jarige leeftijd, zeven jaar eerder dan zijn voormalige mede-existentialist en rivaal Sartre. In 1956 had hij met zijn novelle La Chute bewezen dat hij als geen ander morele kwesties kon verpakken in aangrijpende verhalen. En in de vijftien jaar daarvoor had hij zijn wereldbeeld – de mens leeft in een ‘absurd’, oftewel zinloos en onbegrijpelijk universum en moet daar zonder hulp van God of ideologie het beste van zien te maken – vormgegeven in essays (Le Mythe de Sisyphe, 1942; L’Homme révolté, 1951), toneelstukken (Caligula, 1944; Les Justes, 1950), en vooral romans die van grote invloed waren op de literatuurgeschiedenis.

Camus L'ÉtrangerLa Peste uit 1947 werd beroemd als een allegorie op de Duitse bezetting van Frankrijk, maar is ook zonder die achtergrondkennis een prachtig boek over verlies, verdriet, wanhoop en levenskracht. L’Étranger leest als een hard-boiled novel in de traditie van Camus’ voorbeelden Dashiell Hammett en Raymond Chandler, maar is tegelijkertijd een bespiegeling over verantwoordelijkheid en conformisme.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s