Steinz – Gids voor de wereldliteratuur

Vanaf 1 januari op dit adres: Read Around the Globe, de Dagkalender van de wereldliteratuur. Een dagelijkse dosis wetenswaardigheden over de letteren, gebaseerd op het binnenkort te verschijnen Steinz – Gids voor de wereldliteratuur, dat ik samen met mijn dochter Jet heb geschreven en geredigeerd. De nieuwe gids is een rigoureuze bewerking van het in 2003 verschenen Lezen &cetera, dat het al acht jaar zonder update heeft moeten doen. Maar wat gaat de gids precies bieden?

Twain tweeVolgens Ernest Hemingway kwam de moderne Amerikaanse literatuur voort uit één boek: The Adventures of Huckleberry Finn van Mark Twain. Je zou zijn stelling kunnen uitbreiden en zeggen dat de hele wereldliteratuur is terug te voeren tot de Ilias en Odyssee, aangezien alle conflicten en emoties in de fictie – van het overspel van Madame Bovary tot de frustraties van Maarten Koning ­– al bij Homeros te vinden zijn. Zover gaat Steinz – Gids voor de wereldliteratuur niet, ook al worden er heel wat dwarsverbanden in gelegd waarbij sommigen de wenkbrauwen zullen fronsen. De gids is dan ook geen encyclopedie met wetenschappelijke pretenties, maar de uitwerking van de bekende kreet: ‘Als je dát mooi vindt, moet je dít eens proberen’. Wie heeft genoten van Joe Speedboot kan bij ‘Wieringa, Tommy’ vier verwante romans vinden; wie houdt van Extremely Loud & Incredibly Close treft onder ‘Elfseptemberromans’ dertien romans die (bijna) even goed zijn; wie het Hoge Noorden beschouwt als de ideale vakantiebestemming, vindt op de kaart met de titel ‘Poolcirkel’ twee dozijn suggesties voor lezen op locatie.

HomerusDe ‘Dikke Steinz’ is een gids voor verhalende fictie. Homeros en Shakespeare zijn vereeuwigd in thematische rubrieken, maar verder komen er geen dichters, toneelschrijvers en essayisten in voor – tenzij ze naam hebben gemaakt met romans en verhalen. De kern van de gids wordt gevormd door de 416 schrijverslemma’s, kenschetsen van (historisch) belangrijke en/of veelgelezen auteurs. De stukjes geven beknopte biografische informatie en zijn toegespitst op de hoogtepunten, dat wil zeggen de aantrekkelijkste of belangwekkendste titels uit het werk van de betreffende schrijver. In een  ‘lees verder’-blokje wordt een aantal suggesties gedaan voor romans of verhalen die in stijl of inhoud overeenkomen.

Brontë Wuthering HeightsIn een kwart van de gevallen is aan de karakterisering van de auteur een korte samenvatting van een van zijn/haar beste boeken toegevoegd. Die 104 uitgelichte meesterwerken vormen een lijst van romans en verhalenbundels die we iedereen van harte kunnen aanbevelen – net als de romans van de 26 ‘one-book wonders’ die alfabetisch op auteursnaam door de gids zijn verspreid. Daarnaast zijn er 52 boekwebben waarin baanbrekende boeken in een bredere context worden geplaatst, inclusief de inspiratiebronnen van de auteurs, de belangrijkste boeken uit hun oeuvre en suggesties voor ‘wat te lezen na…’

Verspreid door Steinz zijn drie andere rubrieken te vinden. Ten eerste de 52 literaire landkaarten, van Afrika tot Zwitserland, waarop is aangegeven welke romans en verhalen zich op een reis- of vakantiebestemming afspelen – omdat niets zo sfeervol is als lezen op locatie. Daarnaast de 26 literaire thema’s: lijstjes met telkens dertien boeken over één onderwerp (van ‘Artsen en doctors’ tot ‘Zeeverhalen’), of met dertien boeken die op een andere manier verwant zijn (‘Boekenweekgeschenken’, ‘Nobelprijswinnaars’, ‘Vormexperimenten’). De gekozen romans en verhalenbundels zijn naar verschijningsdatum in chronologische volgorde onder elkaar gezet.

Holmes!!...Tot slot zijn er 26 literaire quizzen, één voor iedere letter van het alfabet. Wie slechte herinneringen heeft aan overhoringen en proefwerken in de literatuurles op school, kan de thematische quizzen ook gewoon beschouwen als een alternatieve manier voor het groeperen van bijvoorbeeld dertien boeken over de Middeleeuwen, of dertien boeken met in de hoofdrol een bekende detective. Literatuur is geen wedstrijd; de antwoorden op de quizvragen zijn dan ook gewoon achter in de gids te vinden.

 

Advertenties

9 thoughts on “Steinz – Gids voor de wereldliteratuur

  1. superleuk ,wat een werk verzet u op dit gebied!! Heerlijk “lezen etc”ga ik dan maar aanvullen (ik heb ook al “lezen op locatie”. Het ligt naast mijn bank en ik pak het er vaak bij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s