Shakespeare’s Macbeth

Als de belichaming van blinde ambitie is de tragische held Macbeth al vier eeuwen een begrip. Pech voor de Schotse koning die model stond voor Shakespeare’s personage.

'Macbeth en Banquo ontmoeten de drie heksen' van de romantiche schilder John Martin

‘Macbeth en Banquo ontmoeten de drie heksen’ van de romantische schilder John Martin

Na vierhonderd jaar opvoeringen van zijn toneelstukken is het niet verwonderlijk dat Shakespeare geldt als groothandelaar in legendarisch geworden personages. Sommige, zoals Rosalind, Falstaff en Prospero, zoog hij uit zijn duim. Andere, zoals de eeuwige twijfelaar Hamlet, de verblinde koning Lear en de aartsschurk Richard III, plukte hij uit de geschiedenis. Daarbij nam hij het niet zo nauw met de historische werkelijkheid. Neem de Schotse koning Mac Bethad (1040-1057), die door Shakespeare uit een 16de-eeuwse kroniek werd gevist en een complete make-over kreeg. De succesvolle veldheer (en later capabele koning) werd in Macbeth (1606) een gewetenloze streber die zich door drie heksen en een wrede echtgenote het hoofd op hol laat brengen. Hij vermoordt achtereenvolgens de koning en twee van diens dienaren, zijn vertrouweling Banquo en een handvol anderen, om niet lang daarna bij een opstand tegen zijn heerschappij gedood te worden.

Sinds de première van Macbeth geldt de titelheld – net als zijn vrouw, Lady Macbeth – als de belichaming van brandende ambitie; en zo wordt hij ten tonele gevoerd in bijvoorbeeld in het libretto van de opera van Verdi (1847) en op de romantische schilderijen van Henry Fuseli en John Martin. Waarna het Macbeth-thema onder meer werd uitgewerkt door de Duitse toneelschrijver Heiner Müller (Macbeth nach Shakespeare, 1971), de Roemeense Fransman Eugène Ionesco (Macbett, 1972), de Tsjechische Brit Tom Stoppard (Cahoot’s Macbeth, 1979), de Nederlandstalige Belg Hugo Claus (Onder de torens, 1993) en niet te vergeten de regisseurs Orson Welles (1948), Akira Kurosawa (Throne of Blood, 1957) en Roman Polanski (1971).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s