Modiano genobeliseerd

Mooi nieuws uit Stockholm: Patrick Modiano, Frans maar vooral Europeaans schrijver, krijgt de Nobelprijs voor literatuur 2014. Hij is de vijftiende Fransman, de 77ste prozaschrijver en de vijftiende achternaam met een M aan wie de onderscheiding sinds 1901 is toegekend. Wie is hij, en wat moet je in elk geval van hem lezen?

***

Modiano voorop de Télérama (Wikimedia Commons)

Modiano voorop de Télérama (Wikimedia Commons)

Detectives van het verleden, dat zijn de vertellers en hoofdpersonen uit de in omvang bescheiden romans van Patrick Modiano (Parijs, 30 juli 1945), de recentste winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Zwervend door de straten van naoorlogs Parijs proberen ze het verleden te achterhalen, hun identiteit te (her)vinden en de gaten in hun geheugen te vullen – soms zelfs letterlijk, zoals de ik-figuur van Rue des boutiques obscures (1978), die na een aanval van geheugenverlies van anderen te horen hoopt te krijgen wie hij is. Modiano, kind van een joods-Italiaanse vader en een Vlaamse moeder die zich aan zijn opvoeding onttrokken, debuteerde in 1968 met La Place de l’étoile, een sarcastische roman over een ontwortelde jood die probeert het leven van zijn ouders tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk te reconstrueren. Het in korte zinnen geschreven – en met behulp van montagetechnieken gestructureerde – boek werd gevolgd door het verwante tweeluik La Ronde de nuit (1969) / Les Boulevards de la ceinture (1972) en door twee dozijn romans die varieerden op het thema van het nooit voltooide en nooit volledig gekende verleden. Zo verbindt de schrijver in Voyages de noces (1990) en Dora Bruder (1997) zijn eigen levensverhaal met dat van respectievelijk een joods stel dat in 1942 van Parijs naar de Rivièra vlucht en een joods meisje dat in het Parijs van 1941 spoorloos verdwijnt. Zelf formuleerde Modiano, naar aanleiding van de eerste verhalen die hij vanuit vrouwelijk perspectief schreef (Des inconnues, 2000), zijn thema algemener: ‘Ik heb een literatuur gemaakt die louter op de stad is geïnspireerd, op de angst en anonimiteit die daar heerst.’

(Voorpublicatie uit Steinz –  Gids voor de wereldliteratuur in 416 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten dat eind januari 2015 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s