Het (neo)traditionalisme

Je kunt het postmodernisme noemen, maar het is eigenlijk traditioneel bouwen: de architectuur van de Luxemburgse broertjes Krier, die in heel Europa bouwen.

***

Brandevoort, de Veste (foto Peter H, WC)

Brandevoort, de Veste (foto Peter H, WC)

In zijn boek Double Dutch stelt Bernard Hulsman dat de Luxemburgse architect Rob Krier (1938) een grotere invloed op het Nederlandse bouwen heeft gehad dan Rem Koolhaas. Toen de greep van het modernisme op de architectuur (lees: conceptuele architecten als Koolhaas) hier te lande ten langen leste verslapte, was de weg vrij voor de postmoderne bouwkunst. Krier kreeg de opdracht voor een stadsvernieuwingsgebied in Den Haag en bouwde er De Resident, een neotraditionalistische ‘Europese stad’ met pleinen, booggalerijen en veel baksteen. Hij ontwierp in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt het imposante, golvende woonblok De Meander, en in Helmond Brandevoort, een vinexwijk in de vorm van een vestingstadje. Hij werkte mee aan Slot Haverleij bij Den Bosch en het Gildenkwartier in Amersfoort – alles gebouwd met roodbruine baksteen, het materiaal waarmee sinds de 15de eeuw bijna alle grote architecten in Nederland hadden gewerkt.

'The Whistling Witch' in Poundbury (foto Zonda Grattus / WC)

‘The Whistling Witch’ in Poundbury (foto Zonda Grattus / WC)

Krier is een postmodernist en Koolhaas een modernist; Krier kijkt naar de omgeving en past zijn ontwerpen daaraan aan; Koolhaas acht de context van zijn gebouwen irrelevant. Toch delen de architecten meer dan hun initialen. Ook Rob Krier begon als een theoretisch architect, die zijn ideeën over Stadtraum in de jaren zeventig in programmatische boeken naar voren bracht. En beiden bouwen vooral buiten hun eigen land. Krier beperkt zich daarbij tot Europa. Behalve in Nederland staan er gebouwen van zijn hand in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Zijn jongere broer Léon bouwt in stadswijken in Italië en maakte in Engeland de plannen voor Poundbury, het neotraditionalistische dorpje van prins Charles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s