De Scandithriller

Geen vakantiekoffer is compleet zonder ten minste één Scandithriller. Waar is de ouderwetse Britse puzzeldetective gebleven?

***

ScandithrillerMove over Holmes, Poirot en Marple – here come Kurt Wallander, Lisbeth Salander, Sarah Lund, Erika Falck en Annika Bengtzon. Het afgelopen decennium is het bijna-monopolie van de Britse puzzeldetective gebroken door de zogeheten Scandithrillers, misdaadromans en -televisieseries over stuurse speurders, lege landschappen, verborgen gruwelen en morele grijstinten. Voorlopers van de trend waren de Zweden Maj Sjöwall en Per Wahlöo, die in de jaren zeventig een serie politieromans over commissaris Martin Beck schreven, gesitueerd in de marges van de kille welvaartsmaatschappij.

Sarah Lund in de televisieserie The Killing

Sarah Lund in de televisieserie The Killing

Henning Mankell (van de Wallander-reeks) en Stieg Larsson (van de Millennium-trilogie) maakten dertig jaar later Zweden – en de rest van Scandinavië – hot als locatie én als producent van psychologische thrillers met een maatschappelijke dimensie, en baanden de weg voor het succes van Håkan Nesser, Søren Sveistrup (The Killing), Arnaldur Indriđason, Camilla Läckberg en Liza Marklund. De film en tv waren er snel bij en zorgden ervoor dat de Scandithrillers de wereld overgingen, als het beste exportproduct uit de populaire cultuur sinds ABBA.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s