De bruggen van Calatrava

Duur en roestig, dat is de ‘starchitecture’ van Santiago Calatrava. Maar dan heb je ook wat.

***

De Samuel Beckett-brug (2009) van Calatrava in Dublin (foto Ariosto80/WC)

De Samuel Beckett-brug (2009) van Calatrava in Dublin (foto Ariosto80/WC)

Less is a bore’ zou het motto kunnen zijn van Santiago Calatrava (1951). De bruggen en stations waarmee de Spaanse architect in de jaren negentig en nul wereldfaam verwierf, zien eruit als sprookjesgebouwen, met dierlijke of anderszins organische vormen en veel wit, veel staal, veel glas. De archetypische Calatrava-brug is een eenpyloonsbrug met flink wat tuien, zoals hij die ontwierp voor de Wereldtentoonstelling van Sevilla in 1992 (en zoals die in Nederland bekend is door Ben van Berkels  Erasmusbrug in Rotterdam, bijgenaamd de Zwaan). De bijnaam voor de Expobrug is de Harp, en dat is ook de naam van een van de drie eenpyloonsbruggen in de gemeente Haarlemmermeer waarvoor Calatrava in 1999 opdracht kreeg en die in 2003 werden opgeleverd; de andere heten de Citer en de Luit.

Station Luik-Guillemins (eigen foto)

Station Luik-Guillemins (eigen foto)

Maar de architect-beeldhouwer heeft meer noten op zijn zang, zowel bij het bouwen van bruggen (denk aan de vlinderachtige James Joyce Bridge in Dublin en de slangvormige Ponte della Constituzione in Venetië) als bij het neerzetten van gebouwen. Stap uit op station Luik-Guillemins en bewonder de witmetalen walvis die uit de rots lijkt te komen, ga naar Malmö en verbaas je over de gedraaide torenflat die Calatrava daar heeft neergeplant, bezoek Reggio Emilia en laat je verblinden door het gewelfde bos van verticale lamellen dat het Stazione Mediopadana heet. Over verblinding gesproken: de starchitecture van Calatrava was in het begin van deze eeuw zó gewild bij megalomane gemeentebesturen dat er niet meer op de kosten werd gelet. Menige stad zucht onder het verdubbelde budget van haar eigen Calatrava-statussymbool – én onder de structurele verborgen kosten voor roestrestauratie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s