Harry Potter

Het succes van J.K.Rowlings tovenaarsepos laat zich alleen vergelijken met dat van de fantasy van Tolkien.

***

Harry Potter (cover 2)In een van de eerste stukjes die over de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling (1965) in een Nederlandse krant verschenen, merkte de recensent op dat ‘Harry weleens dezelfde status [zou] kunnen krijgen als Roald Dahls Charlie’. Het was 21 juli 1997. Een half jaar later kon NRC Handelsblad zich nog verbazen over de beslissing van de Britse uitgeverij Bloomsbury om de avonturen van de tovenaarsleerling ook in een volwasseneneditie te publiceren (‘naar verluidt wegens berichten over ouders die met hun kroost om het boek vochten’). Maar toen was de ‘Pottermania’ allang een feit, en liet het succes van de fantasycyclus over de strijd tegen de boze tovenaar Voldemort zich alleen nog vergelijken met dat van The Lord of the Rings.

LEGO (Harry Potter)Ieder nieuw deel (telkens weer dikker dan het vorige) kwam in wéér een hogere oplage uit en werd begeleid door een stroom aan enthousiaste, kritische, duidende artikelen waarin in de eerste plaats Rowlings slimme mix van (typisch Britse) kostschoolroman en kinderfantasy werd geprezen. De naamsbekendheid werd nog vergroot door de immens populaire verfilmingen die tussen 2001 en 2011 het licht zagen, en door de bijkomende merchandise (lego!). Tot nu toe werden van de zeven delen meer dan vijfhonderd miljoen exemplaren verkocht, in 67 talen. Zeven jaar na het laatste deel (Harry Potter and the Deathly Hallows) zullen er in de alfabete wereld heus mensen zijn die niet weten wie Sjakie van de chocoloadefabriek is, maar voor een lezer die niet weet wie Harry Potter is – of Snape (Sneep), of Hermione (Hermelien), of Hagrid, of Dumbledore (Perkamentus) – moet je diep het Amazonegebied in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s