Marina Abramović

‘De grootmoeder van de performancekunst’ noemt Marina Abramović zichzelf; maar ze heeft evengoed recht op de titel ‘kind van de body art’.

Marina Abramovic:  Rhythm, 0 (1974)

Marina Abramovic: Rhythm, 0 (1974)

Toen Abramović (Belgrado, 1946) in de vroege jaren zeventig begon met het inzetten van haar lichaam bij het maken van kunst over de relatie tussen de kunstenaar en het publiek, kon zij zich spiegelen aan voorbeelden uit de jaren zestig: Gilbert & George, de Britse living sculptures; Yves Klein met zijn ‘levende verfkwasten’, blote modellen die verf op hun lichaam smeerden en daarmee afdrukken op doek maakten; Carolee Schneemann, die haar naakte lijf bedekte met diverse materialen én levende slangen. Abramović ging een stap verder: in een serie performances onder de titel Rhythm (1973-1974) speelde ze met haar gezondheid en zelfs haar leven, gebruikmakend van messen, vuurkorven, zware medicijnen en – het allergevaarlijkst – de reacties van een publiek dat werd uitgenodigd om straffeloos van alles met haar uit te halen.

Abramovic en Ulay

Abramovic en Ulay

Tussen 1976 en 1988 deed Abramović haar performances samen met de West-Duitse kunstenaar Ulay (Uwe Laysiepen); ze haalden de wereldpers in 1988 met een wandeling van 5000 kilometer over de Chinese Muur, waarbij ze elk van een andere kant begonnen en elkaar in het midden tegenkwamen, om daarna voorgoed uit elkaar te gaan. De echte wereldroem voor Abramović kwam 22 jaar later, toen ze in het Museum of Modern Art in New York meer dan 700 uur zwijgend aan een tafel zou zitten, starend naar iedereen die maar tegenover haar plaats nam. De veelgeroemde performance The Artist Is Present maakte haar tot de lieveling van popgrootheden als Lady Gaga en de rapper Jay-Z, die in de afgelopen jaren beiden projecten met haar deden.

De omslagfoto is van Thousandrobots

Advertenties

2 thoughts on “Marina Abramović

  1. Thank you, I have just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the supply? kkbaddkfkgbd

  2. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! cekdabcgkcad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s