De Birkintas van Hermès

Eergisteren Gainsbourg, vandaag de Birkin-bag. Toeval natuurlijk, maar er is een verband: het was Jane Birkin die samen met Serge Gainsbourg ‘Je t’aime moi non plus’ naar de toppen van de hitparade hijgde.

***

Birkin-bagJe hebt begeerlijk, begeerlijker en begeerlijkst, en in de laatste categorie valt de Birkin-bag, een simpel ogende handtas uit het assortiment van het Franse modehuis Hermès. ‘Assortiment’ is trouwens het verkeerde woord, want de handgemaakte Birkin-bag wordt hoogst exclusief gehouden en is voor gewone stervelingen slechts op onregelmatige tijden in beperkte hoeveelheden bij willekeurige Hermèsfilialen te verkrijgen. Celebrity’s kunnen vrijelijk kiezen uit zes verschillende formaten, sluitwerk in goud of diamant, een dozijn kleuren en verschillende leersoorten waaronder struisvogel en zeekrokodil, en tellen dan voor één tas tussen de vijf- en honderdduizend euro neer.

Birkin JaneDe rechthoekige tas met twee hengsels werd in 1984 ontworpen op instigatie van een Hermèsbaas die tijdens een vlucht Parijs-Londen had gezien hoe zangeres-actrice Jane Birkin modderde met haar handbagage. Het ontwerp ging terug op een trapeziumvormige reistas met een lang en een kort handvat die in 1923 was gemaakt door de leerbewerker Émile-Maurice Hermès en de autodesigner Ettore Bugatti en was vervolmaakt in de jaren dertig. Omdat filmster-prinses Grace Kelly ermee wegliep, werd hij vanaf het midden van de jaren vijftig omgedoopt in de Kelly-bag. Zowel de Kelly als de Birkin is een tas die vóór alles statussymbool is; andere voorbeelden van dit soort ‘It Bags’ zijn de Chanel 2.55, de Louis Vuitton Speedy en de Balenciaga Motorcycle.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s