De moderne dans van Pina Bausch

Op 30 juni is het vijf jaar geleden dat de danslegende Pina Bausch overleed. Haar postmoderne totaaltheater viel niet alleen in de smaak bij danskenners maar ook bij liefhebbers van muziek en toneel.

Pina Bausch (Sacre)Het ultradynamische Frühlingsopfer, gedanst op een podium met een laag rulle aarde, is maar een van de vele legendarische choreografieën van Pina Bausch, die van 1972 tot haar dood in 2009 leiding gaf aan het Tanztheater Wuppertal. Bausch (Solingen, 1940) was een leerlinge van de expressionistische danspionier Kurt Jooss en volgde hem – na onder meer een vervolgstudie aan de Juilliard School in New York – op als artistiek directeur van het Folkwang Ballett in Essen. Dat was in 1969, een jaar nadat haar eerste choreografie, Fragment op muziek van Béla Bartók, in première was gegaan. Drie jaar later stapte Bausch over naar het operaballet van Wuppertal, dat onder haar een andere naam, een ander repertoire en een pan-Europees publiek kreeg.

Pina Bausch (m) bij de voorstelling Wiesenland (2009)

Pina Bausch (m) bij de voorstelling Wiesenland (2009)

Voorstellingen als Café Müller (1978), waarin de dansers schijnbaar doelloos tussen de vallende stoelen zwerven, en Nelken (1982), waarin op bloemblaadjes gedanst wordt, draaiden niet om plot maar om energie, improvisatie, lijfelijkheid en opgeroepen emoties. Het was postmodern totaaltheater dat ook goed viel bij de liefhebbers van muziek en toneel, die door Bausch werden bediend met bewerkingen van Brecht en Weills Sieben Todsünden en voorstellingen waarbij alleen al de gevarieerde soundtrack naar adem deed happen. Omdat mannen er in haar choreografieën niet al te best van afkwamen, werd haar werk aanvankelijk gekarakteriseerd als ‘feminisme op de bühne’; het kon haar impact op de moderne dans niet deren. Tientallen choreografen, van Alain Platel tot Rudi van Dantzig, zijn door haar beïnvloed; David Bowie liet zich door haar ensceneringen inspireren bij zijn Glass Spider Tour in 1987; en Wim Wenders uitte zijn bewondering in de ultieme dansfilm Pina (2010).

Advertenties

One thought on “De moderne dans van Pina Bausch

  1. Sorry, maar een beetje mager dit keer, heer Steinz. Als geen andere choreograaf en weinig andere kunstenaars wist Pina Bausch verbindingen te leggen met het materiële, zonder zich te verliezen in de welbekende mist van abstractie of concept. Tamelijk uniek de wereld van de kunst. Terecht schrijft iemand onder een Youtube filmpje: “pioneers such as Pina Bausch – they can change & expand our perception of everything around us…our world!” De hoek van een straat in Wuppertal is niet meer dan een hoek van een straat, een spel met water niet meer dan een spel met water. Bevrijdend! Want hoe mooi water in feite is, daar kom je pas achter dankzij Pina’s dans. Zoals ook het (zee)water op schilderijen uit onze Gouden Eeuw. Hulde aan het materiële, zonder diepere bijbedoeling of symboliek. Misschien is dat wel “heidens”, maar het werkt bevrijdend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s