De Franse strip

Goscinny en Uderzo kennen we allemaal, maar de Franse strip (en de Europese cultuur) heeft ten minste zoveel te danken aan het talent van Jean Giraud alias Moebius.

Goscinny (l) en Morris (foto Hans Peters)

Goscinny (l) en Morris (foto Hans Peters)

Op Wikipedia heeft de Franse strip geen eigen pagina; die wordt gedeeld met de Franstalige Belgische strip. Dat is niet helemaal terecht, want hoewel de Walen met stripmakers als Hergé (Kuifje), Jijé (Robbedoes), Franquin (Guust Flater) en Morris (Lucky Luke) na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk veroverden, bouwde het land van Honoré Daumier, Gustave Doré, Caran d’Ache en de strippionier Alain Saint-Ogan verder aan een eigen traditie, die al vóór de Eerste Wereldoorlog was begonnen met de avonturen van het anarchistische trio Les Pieds nickelés. Vooral de oprichting van het blad Pilote,in 1959 door Goscinny & Uderzo en de Waalse scenarist Jean-Michel Charlier, was in de Franse stripgeschiedenis een mijlpaal. Gedragen door het monstersucces van Astérix domineerde het stripblad anderhalf decennium de Franse markt; niet alleen met humoristische bandes dessinées als Olivier Blunder (Greg) en Iznogoedh (Goscinny & Tabary) maar ook met realistische verhalen over zeerovers (Roodbaard van Charlier & Hubinon) en cowboys (Blueberry van Charlier & Giraud).

Zelfportret van Jean Giraud

Zelfportret van Jean Giraud

In de jaren zeventig verspreidden Pilote-talenten als Gotlib, Jacques Tardi en Claire Bretécher, die liever strips voor volwassenen dan voor kinderen maakten, zich over diverse kleinere bladen. Maar na de dood van Goscinny was het Jean Giraud (1938-2012) die zich zou ontpoppen als de invloedrijkste Franse stripmaker, vooral dankzij de sciencefictionstrips die hij publiceerde onder het pseudoniem Moebius. Zijn surrealistisch getekende en soms woordenloze beeldverhalen, waarin hij soms zichzelf als personage opvoerde, inspireerden filmmakers in Frankrijk, Italië en Japan. Er viel hem niet alleen bewondering ten deel van Federico Fellini en Luc Besson, maar ook van (fantasy)schrijvers als William Gibson en Paolo Coelho.

Advertenties

2 thoughts on “De Franse strip

  1. Het blijft natuurlijk wel een leuke vondst om zo het woord “strip” in de twee betekenissen te gebruiken van 1. de comic en 2. de beroemde wiskundige reep papier die met een slag gedraaid tot een gesloten band wordt geplakt, de “Moebius strip”. Op die manier heeft de wiskundige Moebius dus weer invloed gehad op de striptekenaar Giraud.

  2. Beste Pieter, grappig om hier ineens een stukje over Moebius tegen te komen. Ik zal de rest van de site ook eens even rustig door gaan pluizen, want ik vermoed zo dat er wel meer interessants te vinden is!

    Als je het leuk vind kan ik je mijn masterscriptie wel eens doorsturen, daarin besteed ik ook veel aandacht aan de Franse strip. Met name die twee Galliërs komen uitgebreid aan bod…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s