Pasolini doet De Sade

De grote namen van de moderne Italiaanse cinema zijn Fellini en Pasolini. Maar erg veel overeenkomsten hadden de twee regisseurs niet.

***

SaloDe laatste film van Pier Paolo Pasolini, de Italiaanse schrijver-filmer die groot werd met eigenzinnige en volkse literatuurverfilmingen als Edipo re en Il Decameron, was het tegendeel van de lebensbejahende films van Federico Fellini. In het controversiële Salò of de 120 dagen van Sodom (1975) onderzocht Pasolini (1922-1975) de hypocrisie en de corruptie van de macht, in dit specifieke geval van een viertal libertijnse fascisten die in de nadagen van het bewind van Mussolini een aantal jongens en meisjes ontvoeren en martelen. Het resultaat was een extreem gewelddadige en seksueel expliciete afdaling in de hel die zelfs veertig jaar na dato nog in vele landen verboden is.

????????????Pasolini liet zich voor de structuur van Salò inspireren door de cirkels van Dante’s ‘Inferno’, maar de rest van zijn film was gebaseerd op de postuum verschenen roman Les Cent-Vingt Journées de Sodome van de markies de Sade (1740-1814). Sade was een kind van de Verlichting, en dus een pornograaf met filosofische intentie. Meenden zijn tijdgenoten dat de mens van nature goed is en van zijn ervaringen leert, de markies maakte duidelijk dat slechtheid de wereld regeert en dat zelfontplooiing van de een doorgaans de vernedering van de ander met zich meebrengt. Precies dat was ook hoe de maatschappelijk geëngageerde Pasolini in de loop van zijn carrière over de wereld was gaan denken. En veel pessimistischer dan in Salò had hij zijn punt niet kunnen maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s