Hardrock en heavy metal

Vandaag op Made in Europe: een van de onwaarschijnlijk vitaalste muziekstromingen uit de jaren zestig en zeventig; hofleverancier van de Top 2000 en het oldies-circuit.

***

KinksEr zijn mensen die claimen dat The Beatles de hardrock hebben uitgevonden; luister maar eens naar de krijsende zang in ‘Why Don’t We Do It In The Road’ (1968), zeggen ze, of naar het gitaargeweld in ‘Helter Skelter’. Ze vergeten dat The Kinks vier jaar eerder in ‘You Really Got Me’ experimenteerden met een keiharde, vervormde gitaarriff; en dat in Amerika garagebandjes al begin jaren zestig voortborduurden op de opgevoerde elektrische blues uit Memphis en Chicago van de jaren vijftig.

Deep PurpleHoe dan ook waren het vooral Britse bands die aan het eind van de jaren zestig de hardrock en nog hardere ‘heavy metal’ ontwikkelden: Led Zeppelin, Deep Purple, Judas Priest, Black Sabbath, Iron Maiden. De laatste bandnamen geven aan waar de heavymetalgroepen hun (tekstuele) inspiratie vandaan haalden; ze koketteerden met zwarte magie, duivelaanbidding, blood and gore, en vonden manieren om sadisme en terreur in muziek om te zetten. Met groot succes. Binnen een kwarteeuw was de heavy metal een van de vitaalste en meest verbreide muziekstromingen ter wereld, met bands die zongen in alle talen en fans uit alle culturen, van gereformeerden tot moslims en van dokters tot staalarbeiders. Op festivals ‘headbangen’ ze met elkaar en wapperen ze met hun lange haren. De oude hardrockers trekken nog volle zalen, zelfs al hebben sommige van hun bandleden de jaren van sex, drugs & rock ’n’ roll niet overleefd, en in de Top 2000 beheersen hun gouwe ouwen jaarlijks de toptwintig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s