De Champions League

Meedoen is belangrijker dan winnen, toch? Ook in de Champions League, voorheen de Europacup 1 – een van Europa’s meest verbindende instituties.

***

Prijzenkast van Ajax, met Europacup en Champions League Trophy (foto Jason mp/WC)

Prijzenkast van Ajax, met Europacups en Champions League Trophy (foto Jason mp/WC)

Lang voor de Europese Unie was er al de Europacup: een door de Union of European Football Associations georganiseerd voetbaltoernooi waarbij de kampioenen van de aangesloten landen uitmaakten wie zich de beste club van het seizoen mocht noemen. De eerste winnaar, in 1956, was Real Madrid, dat ook de vier daaropvolgende edities won en een hegemonie van Zuid-Europese clubs inluidde die tot ver in de jaren zestig zou duren. Van 1970 tot 1984 werd de ‘cup met de grote oren’ (zo genoemd naar de amfoorachtige vorm) gewonnen door Nederlandse, Duitse en Engelse clubs, en in 1986 en 1991 door clubs uit de enige twee landen van het voormalige Oostblok die aan de Europese competitie mochten deelnemen (Steaua Boekarest en Rode Ster Belgrado).

Champions League-Trophy (foto KTO288-WC)

Champions League-Trophy (foto KTO288/WC)

De Val van de Muur, en de instroom van clubs van achter het voormalige IJzeren Gordijn maakten een verandering van de opzet van het Europese toernooi noodzakelijk: vanaf het seizoen 1992/1993 kwamen er voorrondes, groepsfases en uiteindelijk knock-outwedstrijden met veel meer deelnemers – wat er vooralsnog niet toe heeft geleid dat een vertegenwoordiger uit een van de nieuwe voetballanden in de finale van de Champions League terecht is gekomen. Maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen. Vooral vóór de winterstop, in de herfstmaanden van elk seizoen, krijg je op dinsdag- en woensdagavonden het idee dat op zijn minst alle voetballiefhebbers van Europa zich verbonden voelen – gelukzalig verenigd in één national pastime.

Advertenties

One thought on “De Champions League

  1. Ik lees het boek met veel plezier. Het is grappig dat deze site op dit moment de Europa Cup vertoont. In het bijbehorende artikel staat o.a. : “in 1986 en 1991 door clubs uit de enige twee landen van het voormalige Oostblok die aan de Europese competitie mochten deelnemen (Steaua Boekarest en Rode Ster Belgrado).”, maar dat “enige”klopt echt niet, het is Feijenoord dat in 1970 voorafgaand aan het winnen van de EC1 twee Oostblokclubs uitschakelde nl. Vorwärts Berlin uit de DDR en Legia Warschau uit Polen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s