De New Look van Dior

De nieuwe mode van Dior markeerde in 1947 het afscheid van de soberheid waaraan vrouwen vanaf de Tweede Wereldoorlog gewend waren geraakt.

***

Diors New LookLa ligne corolle, ‘de bloemkelklijn’, noemde Christian Dior zijn eerste collectie in 1947. Maar de wijde rokken, smalle tailles, brede bustes en grote hoeden waarmee zijn modehuis de vrouw de zomer in stuurde maakten zo veel indruk dat Harper’s Bazaar sprak van een New Look. Diors luxekleren betekenden een symbolisch einde van de soberheid waaraan vrouwen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gewend waren geraakt. Zijn voluptueuze ontwerpen namen een grote vlucht, tot ver in de jaren vijftig, en werden gedragen door beroemdheden als de Britse prinses Margaret, de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perón en de filmsterren Ava Gardner en Marlene Dietrich. Rond 1950 tekende Dior voor vijf procent van de Franse buitenlandse handel.

DiorVan begin af aan presenteerde Dior (1905-1957) zich als couturier én parfumeur; zijn Corolle-show ging gepaard met een nieuw parfum, Miss Dior, dat een grote rage werd en dat de basis vormde voor Christian Dior Parfums (waar tussen 1947 en 1850 Pierre Cardin aan het hoofd stond). Maar al gauw breidde het modehuis verder uit, op een manier die tegenwoordig wordt aangeduid met branding: tal van luxeproducten, variërend van dassen en handschoenen tot lingerie en sjaals werden onder de naam Dior in licentie verkocht. In maart 1957 stond Christian Dior op het omslag van Time Magazine, de bezegeling van zijn internationale succes. Zeven maanden later kreeg hij een fatale hartaanval, maar niet voordat hij Yves Saint Laurent als zijn opvolger had aangewezen. Saint Laurent zou worden opgevolgd door Marc Bohan (1960), Gianfranco Ferré (1989), John Galliano (1997) en de Belg Raf Simons (2012). Nog steeds is het mode-, parfum- en cosmeticahuis synoniem met luxe en glamour.

Advertenties

One thought on “De New Look van Dior

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s