Pop-art made in Europe

In de geschiedenis van de pop-art zetten de Amerikanen de toon. Maar de stroming werd ‘uitgevonden’ door een Europeaan.

Pop Art (Hamilton)Met een collage van een Britse kunstenaar begon in 1956 officieus de pop-art, een stroming waarvan iedereen altijd denkt dat ze in Amerika is ontstaan. Maar Just What is it That Makes Today’s Homes so Different, so Appealing? van Richard Hamilton was net iets eerder met zijn commentaar op consumentisme en massacultuur (en met het citeren van een vergrote strippagina). Bovendien formuleerde hij ook meteen de belangrijkste kenmerken van de nieuwe kunst: ‘populair, provisorisch, vervangbaar, goedkoop, geproduceerd in serie, jong, grappig, sexy, ingenieus, spectaculair en zeer winstgevend’.

In Amerika was de figuratieve en maatschappijkritisch ingestelde pop-art een reactie op het abstract expressionisme, dat zich het best thuis voelde in een museum. De pop-artists wilden hun kunst naar het volk brengen en zochten inspiratie op straat – of liever in de supermarkt, de belichaming van de consumptiemaatschappij die in de jaren vijftig ontstaan was. Daar stonden de in serie geschakelde dozen Heinz en blikjes Campbell’s-soep waar de Tsjechische immigrantenzoon Andy Warhol zo dol op was, de spuitbussen van Roy Lichtenstein, de ijsjes en taartjes die de Zweedse Amerikaan Claes Oldenburg op gigantische schaal namaakte met canvas en gips.

SmartHoewel de reputatie van de pop-art fluctueert (nog maar twintig jaar geleden leek de stroming onder kunstcritici helemaal te hebben afgedaan), is zijn invloed groot: niet alleen op de moderne kunst, waarin Jeff Koons zijn belangrijkste vertegenwoordiger is, maar ook in het design (de Smart!), de mode (bedrukte jarenzestigjurken) en de grafische vormgeving (posters, flyers, reclamecollages).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s