Elias Canetti, schrijvend Europeaan

De geschiedenis van de Europese migratie komt samen in de persoon van Elias Canetti, kosmopoliet en invloedrijk schrijver en essayist.

***

Nobelprijs (Elias Canetti)Als één Nobelprijswinnende schrijver de grensoverstijgende geschiedenis van Europa in de 20ste eeuw belichaamt, dan is het de Duits- en Ladinotalige koopmanszoon Elias Canetti (1905-1994). De sefardisch-joodse natuurkundige uit Bulgarije woonde achtereenvolgens in Manchester, Wenen, Zürich en Frankfurt, vluchtte voor de nazi’s in 1938 naar Parijs, emigreerde een jaar later naar Londen en stierf als Brits en Zwitsers staatsburger in Zürich. Zijn autobiografische trilogie Die gerettete Zunge / Die Fackel im Ohr / Das Augenspiel (1977-1985) behoort dan ook tot zijn indrukwekkendste werk, al zullen de liefhebbers van Masse und Macht (1960), zijn standaardwerk over massagedrag en het succes van Hitler in Duitsland, of zijn (absurdistische) toneelstukken het daar niet mee eens zijn.

Canetti's BlendungCanetti’s enige roman is Die Blendung (1935, vertaald als Het martyrium en Auto-da-Fé), het beklemmende verhaal van een wereldvreemde boekenverzamelaar die niet kan omgaan met het dagelijkse leven en te gronde gaat aan de machinaties van zijn huishoudster en de fascistoïde conciërge van zijn woonkazerne. Toen Canetti in 1981 de Nobelprijs kreeg, was dat voor zijn hele werk, ‘dat gekenmerkt wordt door een brede visie, een rijkdom aan ideeën en artistieke kracht’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s