La Sagrada Família

De Sagrada Família, een combinatie van druipsteengrotesthetiek en geometrische vormen uit de natuur, is als Europees icoon een van de beroemdste kerken ter wereld.

***

Sagrada FamíliaOver twaalf jaar moet ze klaar zijn, op tijd voor de herdenking van de honderdste sterfdag van de architect Antoni Gaudí (1852-1926). De Basílica de la Sagrada Família in Barcelona heeft er dan 144 jaar over gedaan om af te komen – wat best lang is, maar bepaald geen record in kathedralenland. Toen Gaudí geconfronteerd werd met het feit dat hijzelf de voltooiing nooit zou meemaken, moet hij gezegd hebben: ‘Mijn opdrachtgever heeft geen haast.’ La Sagrada Família werd in 1882 ontworpen als een gotische kerk en een jaar later opnieuw op de tekentafel gelegd door Gaudí, die Europa had verbluft met de uitzinnige art-nouveauconstructies voor de industrieel Guëll (Park Güell) en de Parijse Wereldtentoonstelling van 1878.

De Sagrada Família zonder kranen eromheen (foto Bernard Gagnon/WC)

De Sagrada Família zonder kranen eromheen (foto Bernard Gagnon/WC)

Onder de handen van Gaudí, die vanaf 1915 constant bij de bouw betrokken was, werd de basiliek een hoogtepunt van het Catalaanse modernisme, een combinatie van druipsteengrotesthetiek en geometrische vormen uit de natuur. Zeventien slanke torens (die wel het model lijken voor de Petronas Towers in Kuala Lumpur), drie grootse portalen (met spectaculair beeldhouwwerk), zeven kapellen in de apsis en één centrale toren van 170 meter maken de Familiekerk uiteindelijk tot een van de grootste kerken ter wereld en in elk geval tot de hoogste. Maar het bijzondere van de basiliek is de decoratie: de zuilen in de vorm van bomen, de honderden verschillende steensoorten, de kleurige mozaïeken en details naar de natuur, en natuurlijk de pilaar met een schildpad eronder die jaarlijks naar schatting 2,5 miljoen bezoekers trekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s