De kleuren van Matisse

Met zijn kleurrijke schilderijen en knipselcollages groeide Matisse uit tot een van de geliefdste kunstenaars van de 20ste eeuw.

***

Matisse zelfportretKleur, dat was voor Henri Matisse (1869-1954) de belangrijkste vorm van expressie. Experimenten met felle contrasten en harde overgangen vormen de rode draad in zijn oeuvre, van de wildgekleurde schilderijen waarmee hij samen met andere ‘fauvisten’ in het begin van de 20ste eeuw furore maakte tot de papiers gouaches et découpés (knipsels van beschilderd papier) uit zijn late jaren, toen het schilderen hem niet meer zo makkelijk afging. Matisse wilde dingen maken die de mensen mooi vonden, prettig om naar te kijken; hij verkende de decoratieve mogelijkheden van de moderne kunst.

 

MatisseIn een van de bekendste doeken uit zijn fauvistische periode, het perspectiefarme La Chambre rouge (1908), lijkt alles ondergeschikt te worden aan de inrichting van de kamer: het drukversierde kleed op de tafel, dat bijna ongemerkt overloopt in het behang tegen de muur, het uitzicht door het raam, dat net zo goed een schilderij zou kunnen zijn, de vrouw aan de tafel, die onderdeel is geworden van de interieurdecoratie. Twee van Matisses belangrijkste motieven, de vrouw en het stilleven, zijn vertegenwoordigd in La Chambre rouge. Hij zou er de rest van zijn schilderend leven, vanaf 1917 doorgebracht in Nice (waar tegenwoordig het Musée Matisse is), op variëren. Met zijn kleurrijke, op de klassieke schildertraditie geënte schilderijen en zijn op het ritme van de jazz gemaakte knipselcollages groeide hij uit tot een van de invloedrijkste en meest geliefde kunstenaars van de 20ste eeuw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s