De methode-Stanislavski

‘The Method’ is een van de succesrijkste exportproducten van het tsaristische Rusland; ontwikkeld door Konstantin Stanislavski, die nauw betrokken was bij de opvoering van de toneelstukken van Tsjechov.

Stanislavski als Gajev in De Kersentuin

Stanislavski als Gajev in De Kersentuin

Toen Dustin Hoffman op de set van Marathon Man (1976) een rondje hardliep om overtuigend buiten adem zijn rol te kunnen spelen, moet hij bij terugkomst van zijn tegenspeler Sir Laurence Olivier te horen hebben gekregen: ‘Why don’t you just act, dear boy?’ De Britse steracteur had weinig op met de method acting die na de Tweede Wereldoorlog populair was geworden in Amerika en die een hele generatie topacteurs – onder wie Marlon Brando, Anne Bancroft, Robert De Niro en Meryl Streep – ervan had doordrongen dat ze niet zomaar een rol moesten spelen maar moesten proberen om hun personages te worden. Voor de studenten van de New Yorkse Actor’s Studio, waar Lee Strasberg van 1951 tot 1982 de scepter zwaaide, was het zaak om tijdens het acteren emoties niet te imiteren maar zelf te doorleven.

Tsjechovs KersentuinStrasberg baseerde ‘The Method’ op de theorieën van de Russische acteur en theaterdirecteur Konstantin Stanislavski (1863-1938), die in verschillende boeken het psychologisch realisme, of zoals hij het noemde ‘spiritueel realisme’ propageerde. Zijn manier van spelen, die was gestoeld op wat Poesjkin, Gogol en Tolstoj over het theater hadden geschreven, brak met de gedragen stemmen en grote gebaren die acteren tot dan toe hadden gekenmerkt (en op veel plaatsen nog decennia zouden kenmerken). Alles moest echter; acteurs dienden een beroep te doen op wat door Stanislavski het ‘emotioneel geheugen’ werd genoemd – de trauma’s en andere herinneringen die ze uit hun eigen leven konden opdiepen. Interessant genoeg sloegen Stanislavski’s theorieën niet alleen aan in de Verenigde Staten, maar ook in de Sovjet-Unie, waar ze het fundament vormden onder het socialistisch-realistische theater.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s