Verdi’s Italiaanse opera’s

Hij was een van de helden van de Italiaanse eenwording, maar ontleent zijn faam aan opera’s met meezingbare melodieën: de alleskunner Giuseppe Verdi.

Verdo geschilderd door Giovanni Boldoni (1886)

Verdi geschilderd door Giovanni Boldoni (1886)

Giuseppe Verdi werd geboren in 1813, hetzelfde jaar als Richard Wagner, en maakte zijn debuut als operacomponist in 1839, tijdens de hoogtijdagen van romantische reuzen als Bellini (Norma) en Donizetti (Lucia di Lammermoor). Binnen een halve eeuw – en dankzij dertig opera’s – zou hij komen te gelden als het hoogtepunt van de Italiaanse operatraditie, die rond 1600 in Florence was begonnen met de pogingen om het vermeende muzikale karakter van de Griekse tragedie te benaderen. Net zoals zijn grote voorbeeld Gioachino Rossini (1792-1868) wijdde Verdi zich zowel aan de 17de-eeuwse opera seria (‘serieus’, tragisch) als aan de 18de-eeuwse opera buffa (‘grappig’, komisch) en gaf hij alle ruimte aan belcanto, het vloeiend zingen met veel vibrato waarmee een eeuw later zangeressen als Maria Callas en Joan Sutherland furore maakten. Overigens zonder de orkestpartijen te verwaarlozen.

Verdi's AidaVerdi’s opera’s waren vaak gebaseerd op dramatische werken van grote schrijvers: Shakespeare (Macbeth, Otello, Falstaff), Schiller (Don Carlos), Hugo (Ernani, Rigoletto), Dumas fils (La traviata); maar het waren de melodieën die ze mateloos populair maakten. In de 19de eeuw waren er veel aria’s en koren die werden opgepikt door de revolutionairen van de beweging voor Italiaanse eenwording, zodat Verdi een van de helden van het Risorgimento werd. Tegenwoordig kan iedereen ten minste ‘La donna è mobile’ uit Rigoletto, het slavenkoor uit Nabucco en de triomfmars uit Aida meezingen. Het aantal stukjes Wagner-opera dat de gemiddelde Europeaan kan meeneuriën is veel kleiner. Verdi zelf gaf daar ooit een verklaring voor toen hij over zijn Duitse tegenhanger zei: ‘Hij kiest steevast en onnodig het ongebaande pad, en probeert dan te vliegen waar een nadenkend persoon met meer effect zou lopen.’

Advertenties

One thought on “Verdi’s Italiaanse opera’s

  1. beste Pieter Steinz, Bedankt, elk item heeft weer iets interessants. knap van u. Ik hoop zo dat u hierdoor die afschuwelijke ALS een beetje naar de achtergrond kunt duwen. Mocht ik iets kunnen doen, meedenken of zo, dan hoor ik het graag. Met grote bewondering, Minke Hazewindus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s