William Turner

J.M.W. Turner is niet alleen de favoriete kunstenaar van de Britten. Met zijn blurry paintings was hij de directe voorloper van de impressionisten en de abstracte kunstenaars van een halve eeuw na hem.

Turners 'Europe and the Bull'

Turners Europe and the Bull (1846)

Volgens John Ruskin was Joseph Mallord William Turner (1775-1851) de vader van de moderne kunst. Toen de 19de-eeuwse kunstcriticus dit schreef, in 1843, had Turner met zijn aquarellen het landschap verheven tot een genre dat zich kon meten met het historiestuk; bovendien voldeed hij ook in zijn schilderijen ruimschoots aan Ruskins fundamentele kwaliteitseis, namelijk dat kunst bovenal waarheidsgetrouw aan de natuur moest zijn. Maar wat Ruskin nog niet kon weten was dat de Britse romanticus, met zijn oog voor kleurnuances, lichtval en invloeden van weersomstandigheden, de directe voorloper was van de twee belangrijkste stromingen van de 19de en 20ste eeuw: het impressionisme en de abstracte kunst.

Turners Fighting Temeraire

Turners Fighting Temeraire (1838)

Kijk maar naar zijn beroemdste schilderijen: Snow Storm (1842), waarop de stoomboot in moeilijkheden ternauwernood te onderscheiden is van het omringende noodweer; Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway (1844), dat doet denken aan de stationsschilderijen van de impressionisten; Europa and the Bull (1846), waarop de Griekse mythe compleet ondergeschikt is aan de in elkaar overlopende kleurvlakken; en niet te vergeten The Fighting Temeraire, Tugged to Her Last Berth to Be Broken up (1838), waarvan alleen al de zonsopgang enorme invloed moet hebben gehad op Monets Impression, soleil levant. In 2005 werd The Fighting Temeraire verkozen tot het favoriete schilderij van de Britten, zeker ook omdat het onderwerp zo aanspreekt: het oorlogsschip dat een beslissende rol in de Slag bij Trafalgar heeft gespeeld, wordt door een stoombootje naar zijn laatste rustplaats gesleept. De symbolische tegenstelling tussen oude en de nieuwe tijd, het industriële en de natuur, is natuurlijk heel erg pre-impressionistisch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s