Dé Encyclopédie

Jean-Jacques Rousseau was maar een van de velen die meewerkten aan de Encyclopédie, de kenniskathedraal van de Verlichting. Maar hij was bepaald niet de ijverigste.

***

EncyclopédieDe titel van het werk zelf was al even gigantisch als het hele project: Encyclopédie, ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, par une société de gens de lettres, mis en ordre par M. Diderot de l’Académie des Sciences et Belles-Lettres de Prusse, et quant à la partie mathématique, par M. d’Alembert de l’Académie royale des Sciences de Paris, de celle de Prusse et de la Société royale de Londres.Tussen 1751 en 1772 verschenen in Parijs 28 delen met bijna 72.000 artikelen en meer dan 3000 illustraties, verdeeld over drie takken van kennis: mémoire (geschiedenis), raison (filosofie) en imagination (poëzie). Samen vormden ze de eerste encyclopedie waaraan door verschillende mensen werd gewerkt én waarin aandacht was voor techniek en toegepaste kunsten.

Schema van alle kennis in de Encyclopédie

Schema van alle kennis in de Encyclopédie

De grote man achter het project was Denis Diderot (1713-1784), een duivelskunstenaar die tussen de bedrijven door ook nog de tijd vond voor het schrijven van honderden essays, vertalingen, toneelstukken, brieven en even vrijmoedige als antikerkelijke romans (La Réligieuse, Jacques le fataliste et son maître). Diderot schreef zelf het lemma ‘Encyclopédie’ en formuleerde daarin het doel van het project als ‘de mensen anders laten denken’. Dat dit lukte kwam ook omdat het megaproject niet al te zeer gehinderd werd door koninklijke censuur en dus een perfecte weerslag kon zijn van de wetenschap en de filosofie van de Verlichting. Onder de vaste medewerkers waren Voltaire, Rousseau en Montesquieu; de meeste bewondering moet uitgaan naar de homme universel Louis de Jaucourt die in zes jaar tijds meer dan 17.000 artikelen schreef – een stuk of acht per dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s