Het theater van Molière

Op een laatste route langs de halteplaatsen van de Europese kunstgeschiedenis is Made in Europe aangeland in de 17de eeuw, bij een van de reuzen van het vroegmoderne theater: Molière.

Molière als Caesar naar Nicolas Mignard

Molière als Caesar naar Nicolas Mignard

Sterven in het harnas, Molière deed het in stijl. Op 17 februari 1673 acteerde de theatermaker (echte naam: Jean-Baptiste Poquelin) de hoofdrol in zijn eigen stuk, Le Malade imaginaire, ‘De ingebeelde zieke’ (!) toen hij een hoestbui kreeg en bloed opgaf. Hij speelde door en overleed een paar uur later, 51 jaar oud. Longtuberculose had een einde gemaakt aan de carrière van een van de succesrijkste komedieschrijvers uit de theatergeschiedenis, een man die vanaf 1645 zijn eigen theatergroep had geleid en bijna veertig stukken had geschreven waarvan er vele nog eeuwenlang gespeeld zouden worden.

Molière leest Tartuffe voor

Molière leest Tartuffe voor

De schrijver Molière spiegelde zich aan het theater uit de Oudheid en de commedia dell’arte uit Italië, en mengde die met de verfijnde stijl van het Franse classicistische theater van Pierre Corneille. Zijn opvoeringen waren een vorm van totaaltheater, compleet met ballet en met muziek van de hofcomponist Jean-Baptiste Lully. Behalve door kluchten en zedensatires werd Molière bekend door karakterstukken waarin hij de slechte eigenschappen van de mens hekelde: Tartuffe (1664), over schijnheiligheid, L’Avare (1668), over gierigheid, en Le Misanthrope (1666), over naïef idealisme. Hoewel hij de patronage van koning Lodewijk XIV genoot, en hoewel zijn stukken werden opgevoerd in het Louvre en in Versailles, kreeg hij herhaalde malen te maken met censuur. Zijn bewerking van de Don Juan-legende, over een man die voor zijn religieuze hypocrisie wordt gestraft, werd verboden, net als de eerste twee versies van Tartuffe. Het heeft niet kunnen verhinderen dat tartuffe in het Frans synoniem is geworden voor hypocriet, zoals harpagon, de naam van de hoofdpersoon van L’Avare, de soortnaam is voor gierigaards.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s