Het vlees van Rubens

Super-Europees was Peter Paul Rubens. Zijn barokke oeuvre vond zijn weg naar alle hoeken van het continent, en zelf reisde hij als diplomaat de toenmalig bekende wereld af.

Europa geschilderd door Rubens

Europa geschilderd door Rubens

Voor veel mensen is ‘rubensiaans’ gewoon een synoniem voor barok. De Vlaamse historieschilder Peter Paul Rubens (1577-1640), kampioen van de Contrareformatie, was gespecialiseerd in rijke interieurs en dramatische kleurcontrasten, in weelderige stoffen en vooral voluptueuze lichamen. Geschilderd op vaak enorme doeken in de stijl die hij had ontwikkeld onder invloed van de Venetiaanse meesters Veronese en Titiaan, het chiaroscuro van Caravaggio en de fresco’s van Michelangelo en Rafaël. Waarbij de classicistische decors bedoeld leken om de menselijke anatomie, en vooral de vlezige variant daarvan, nóg beter te doen uitkomen.

Portret van Helena Fourment, Rubens' jonge vrouw

Portret van Hélène Fourment

Van alle barokschilders was Rubens de meest Europese. Hij werd geboren in Duitsland, groeide op in Antwerpen, woonde en werkte acht jaar in Italië en pendelde tot op gevorderde leeftijd tussen de vorstenhoven in Wenen, Parijs, Madrid en Londen – niet alleen als schilder van altaarstukken en mythologische taferelen, maar ook als diplomaat die tijdens de Tachtigjarige Oorlog het gesprek gaande hield tussen het katholieke Spanje en de protestante naties Engeland en de Verenigde Provinciën. Intussen schilderde hij, geholpen door leerlingen als Jacob Jordaens en Anthony van Dyck, religieuze meesterwerken als De kruisoprichting (1610), De kindermoord (1612), en Maria’s hemelvaart (1626) voor de kathedraal van Antwerpen. Maar hij draaide ook zijn hand niet om voor gedetailleerde portretten van hoogwaardigheidsbekleders, spectaculaire bijbelse voorstellingen en nauw verhuld erotische afbeeldingen van zijn jonge vrouw Hélène Fourment – al dan niet in een mythologische setting. Rubensiaans avant la lettre.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s