Griekse vazen

Nog een dertigtal verworvenheden van de Europese kunst ontbreekt op de internetsite van Made in Europe. Daarom de komende weken een tour door de geschiedenis, van  Griekse vazen tot de bruggen van Calatrava. Etappe 1: de vaasschilderkunst

***

EuropavaasNet als in de klassiek-Griekse beeldhouwkunst stond in de vaasschilderkunst de mens centraal. Een heel verschil met de kunst van oudere culturen, waarin vooral flora, fauna en de goddelijke koning werden afgebeeld. Heel anders ook dan de schilderingen uit de zogeheten geometrische periode (10de tot 7de eeuw), die zich kenmerkte door abstracte versieringen en geabstraheerde figuren, en de daaropvolgende oriëntaliserende periode, met haar herhalende friezen van dieren en menselijke silhouetten.

 

Oedipus en de SfinxVorm en proportie van het menselijk lichaam waren belangrijk voor de Griekse pottenbakker, die handwerksman en kunstenaar tegelijk was, maar die alleen in zeldzame gevallen (Eksekias, Douris, Onesimos, Polygnotos) zijn werk signeerde. Vanaf de late 7de eeuw, toen in Korinthe en Athene de zwartfigurige vaasschilderkunst opkwam, waren de belangrijkste inspiratiebronnen de mythologie en het dagelijks leven; bekende scènes uit de Trojaanse Oorlog en de omzwervingen van Odysseus, maar ook van olijvenpluk en schoolwerk, werden in zwart in de bij het bakken oranjerood verkleurende klei ‘gestanst’. Bij de roodfigurige stijl gebeurde precies het omgekeerde: de figuren werden na het bakken op de zwartgemaakte laag gepenseeld. De vorm van de vaas maakte niet uit; de beeltenis kon evengoed op een hydria (waterkruik) of een amfoor (kruik met twee handvaten) gezet worden als op een oinochoë (wijnkan) of een krater (mengvat); kenners onderscheiden meer dan twintig soorten aardewerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s