De zalen van Rafaël

Raffaello Sanzio uit Urbino werd maar 37, maar slaagde erin om als schilder-beeldhouwer-architect uit te groeien tot de man die eigenhandig het schoonheidsideaal van de klassieken naar zijn eigen tijd overbracht.

***

De Rafaël-stanza 'Bevrijding van Petrus'

De Rafaël-stanza ‘Bevrijding van Petrus’

Niet ver verwijderd van de Sixtijnse Kapel, in de voormalige ontvangstkamers van het Vaticaans Paleis, bevinden zich de andere hoogtepunten van de frescokunst, oftewel het schilderen met verf op natte kalk dat al bij de oude Kretenzers in de 16de eeuw v.Chr. in zwang was. ‘De Rafaël-zalen’ (le stanze di Raffaello) werden geschilderd in opdracht van paus Julius ii in 1508-1514 – twee door de piepjonge Raffaello Sanzio (1483-1520), twee door zijn leerlingen. De halfronde historiestukken, met veel dieptewerking, heldere kleuren en symmetrische composities, hebben ook afzonderlijk faam, zoals De ontmoeting tussen Leo de Grote en Attila (het moment, in 452, dat de paus de Hunnen weerhield van een mars op Rome), De bevrijding van de heilige Petrus (gekenmerkt door oersimpel chiaroscuro), De Parnassus (waarop zich niet alleen de klassieke dichters thuis voelen maar ook Dante en Boccaccio) en natuurlijk De school van Athene.

Detail van 'De School van Athene'; Rafaël is de tweede van rechts

Detail van ‘De School van Athene’; Rafaël is de tweede van rechts

Op dit laatste fresco, in de Stanza della Segnatura, wordt de filosofie in al haar glorie afgebeeld, met Plato en Aristoteles in het midden en alle andere kopstukken van de Griekse filosofie daaromheen. Wie goed kijkt ziet dat de oude wijsgeren soms moderne gelaatstrekken hebben: Archimedes lijkt op de architect Bramante, Protogenes kreeg het gezicht van Perugino, Heraklitos is heel duidelijk Michelangelo, en naast Zoroaster (met bol, helemaal rechts) staat Rafaël zelf – als de legendarische schilder Apelles. Dat mocht; de 27-jarige Rafaël, schepper van onder meer de Sixtijnse Madonna (met de schattige engeltjes) en La fornarina (halfnaakt en sensueel), had al zo veel bereikt dat hij in heel Europa faam genoot als de man die eigenhandig het schoonheidsideaal van de klassieken naar de moderne tijd had gebracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s