De wiskunst van M.C. Escher

Vandaag is de 42ste sterfdag van Maurits Cornelis Escher, kunstenaar in de schaduw van Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Mondriaan, maar bijna zo beroemd over de hele wereld.

***

Escher (Dag en nacht)In kunsthistorische naslagwerken als Jansons History of Art en Phaidons The Art Museum wordt hij niet genoemd, maar toen in Rio de Janeiro zijn grafisch werk tentoon werd gesteld kwamen er 573.000 mensen kijken –het wereldrecord voor een expositie in 2011. M.C. Escher (1898-1972) behoort tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars en maakte houtsneden en lithografieën die als poster evenveel verkopen als De Nachtwacht en het Meisje met de parel. De aantrekkingskracht van zijn werken ligt in het wiskundige element, in het spelen met onmogelijk perspectief en gezichtsbedrog en het verwerken van figuren als de kubus of de driehoek die je op twee tegengestelde manieren kunt bekijken.

Eschers Relativiteit in lego

Eschers Relativiteit in lego

Escher was een laatbloeier; de eerste van zijn ‘metamorfoses’, een Italiaans dorpje dat via een abstracte kubusstapeling en andere tussenvormen verandert in een Chinees figuurtje, maakte hij in 1937 – onder invloed van onder meer de abstracte patronen die hij in het Alhambra in Granada had gezien. Vele nu overbekende beelden zouden volgen: Dag en nacht, waarop zwarte vogels boven een landschap bij daglicht overgaan in witte vogels bij nacht; Lucht en water, waarop een ruitvormige zwerm watervogels verandert in een school vissen; Andere wereld, dat een kijkje biedt in een ruimte met ramen naar alle (on)mogelijke kanten; Relativiteit, dat een trappenhuis laat zien waar iedereen een andere kant oploopt; en Klimmen en dalen, waarop een onmogelijk paleis staat afgebeeld. In de jaren zestig werd Escher ontdekt door de hippies, die in zijn werk de parallelle werelden van hun drugtrips ontwaarden; in 1979 werd hij vereeuwigd in de titel van Gödel, Escher, Bach, Douglas Hofstadters bestseller over wiskunde en kunstmatige intelligentie.

 

Advertenties

2 thoughts on “De wiskunst van M.C. Escher

  1. Prachtig boek, bladerend vond ik foutje bij Totaalvoetbal. De bijgaande foto is van 1978 !
    Daarnaast mist wat mij betreft het boek het ONDERWERP WF Hermans, jammer

    • Dank, we gaan het herstellen, misschien al in de zesde druk. Niet WF Hermans overigens; ik ben een groot bewonderaar van zijn werk, maar weet uit hoofde van mijn eigen werk (zoals directeur van het LetterenFonds) dat hij bepaald geen household name in de rest van Europa is – en dat is nu eenmaal het criterium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s