Het Tapijt van Bayeux

Op onze reis door de Europese kunstgeschiedenis dit keer het Tapijt van Bayeux, het eerste stripverhaal.

***

Tapisserie de BayeuxEen gigantisch borduurwerk is het, geen wandkleed met ingeweven voorstelling – en eigenlijk is het beter te omschrijven als het eerste stripverhaal uit de geschiedenis. De Tapisserie de Bayeux, genoemd naar de Normandische plaats waar het kleed in de kathedraal bewaard werd, is een van de gaafste voorbeelden van romaanse kunst én een geweldige historische bron voor het leven in de 11de eeuw. Heel precies doet het 70 meter lange en 50 centimeter hoge kleed in losse en in elkaar overlopende beelden verslag van de verovering van Engeland door de Normandische hertog Willem; beginnend met het verraad van graaf Harold, die na de dood van Edward the Confessor de Engelse troon afpakt van zijn erfgenaam Willem; en doorlopend via de invasie over zee tot de Slag bij Hastings (1066) en de dood van Harold door een pijl in zijn oog. Alle scènes worden omzoomd door twee friezen met (fabel)dieren en geometrische versieringen, en halverwege komt ook nog de komeet van Halley voorbij. ‘Vol verbazing kijken ze naar een ster’ staat er in het Latijn boven, want iedere scène heeft zijn eigen tekst – 58 tituli, bijschriften, in totaal. Natuurlijk komen de Fransen er het best vanaf op de Tapisserie; de opdrachtgever was bisschop Odo van Bayeux, de halfbroer van Willem de Veroveraar. Waarbij het interessant is om te bedenken dat het borduurwerk werd gedaan in Engelse ateliers. Die waren in heel Europa vermaard om hun naald-en-draadtechnieken, het opus Anglicanum.Tapestry_by_unknown_weaver_-_The_Bayeux_Tapestry_(detail)_-_WGA24165

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s