Van Ulysses naar Odysseus

Met een Buitenaards (?) Boekenbal is vannacht de 79ste Boekenweek begonnen. Het thema is reizen, en in de winkels ligt Made in Europe, waarin onder meer vier culturele reiskaarten door Europa staan. Als amuse biedt dit weblog vandaag de derde kaart, een literaire bedevaartsroute door Europa, van Dublin (Joyce) naar Troje (Homeros).

***

De basis voor de literaire bedevaartsroute door Europa vormen de literaire werken, personages en schrijvers die ik heb gekozen voor de lijst van 208 verworvenheden uit de geschiedenis van de Europese kunsten. Er staan er 45 op de kaart, die van het Dublin van James Joyce’ Ulysses naar het Troje van Homeros’ Ilias en Odyssee leidt. De route gaat van Ierland en Groot-Brittannië via Duitsland en Scandinavië naar Oost-Europa en Italië en Griekenland; ze doet onder meer het Amiens van Jules Verne, het Genève van Frankenstein, het Vimmerby van Pippi Langkous en het Transsylvanië van Dracula aan.

Alle ‘iconen’ van de Europese literatuur worden behandeld in Made in Europe – De kunst die ons continent bindt; sommige in een volledig hoofdstuk (die zijn op deze kaart in het rood aangegeven); andere in kort bestek (die zijn blauw). De kaart is gemaakt door Rik van Schagen. Goede reis!

Tijdpad 3 (literair)

Advertenties

6 thoughts on “Van Ulysses naar Odysseus

  1. Hoera! Driewerf hoera! De verbindende verhalen zichtbaar in verband gebracht. Super. Wie schrijft nu het Verhaal-van-die-verhalen? Met zoveel gevisualiseerde ondersteuning door dit project van Pieter Steinz moet dat kunnen lukken. Kom op, wees niet bescheiden, waar een wil is is een weg …

  2. Dit is een *prachtige* kaart die fantastisch visualiseert wat Pieters blik is op de Europese cultuur. Mag ik Rik van Schagen vragen om 1 sterk ontsierende fout weg te werken? De reis begint met James Joyce’s Ulysses en dat speelt, zoals iedereen weet, in Dublin. Op de kaart is de locatie verplaatst naar Belfast.. Au! Kunnen we AUB een gecorrigeeerde versie krijgen?!

  3. Wat een geweldig idee weer van je Pieter,
    Kga je boek meteen kopen en prik een literair ankerpunt voor deze zomer….en er is keus volop door je fraaie steden/streken slinger…
    Joke Goslinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s