Oblomov

Ook in de Boekenweek vervolgen we onze alfabetreis door de Europese kunstgeschiedenis aan de hand van Made in Europe, het boek. Na Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado, grachtengordel, Hitchcock, Klimt, Leica, Mies van der Rohe en Nijntje, vandaag Oblomov.

***

oblomov (2)De koopmanszoon Ivan Gontsjarov (1812-1891) had een succesvolle carrière als ambtenaar – hij is waarschijnlijk een van de weinige grote schrijvers die ooit als censor werkten – en maakte geen haast met het schrijven van fictie. In 1849 publiceerde hij ‘Oblomovs droom’, het negende hoofdstuk van zijn humoristische tweede roman Oblomov, die pas in 1859 zou verschijnen. Daarna werd Gontsjarov bewonderd door Dostojevski en Tolstoj en gezien als een van de kopstukken van het (maatschappij)kritische realisme; de in heel Europa spreekwoordelijk geworden romanfiguur Oblomov werd, niet geheel terecht, het symbool van de decadente Russische adel in de tsarentijd.

Oblomov‘De mens hoort op de tast door het leven te gaan, voor veel zijn ogen te sluiten, niet van geluk te dromen, niet te klagen, als het hem ontgaat.’ Aldus Oblomov, die alleen met de grootst mogelijke moeite tot actie te bewegen is, en gedurende eenderde van Gontsjarovs roman in bed blijft liggen, verzorgd door zijn mopperende, viezige, luie en onvergetelijke bediende Zachar. Op aandringen van zijn energieke vriend Stolz (die hem later zal diagnosticeren als lijdend aan ‘oblomovisme’) maakt hij plannen om orde op zaken te stellen op zijn landgoed, ver van Sint-Petersburg, en maakt hij de mooie Olga het hof. Tevergeefs, zoals alles in zijn leven tevergeefs is. Hij laat Olga schieten voor een rustige weduwe en wordt van zijn kapitaal ontdaan door een valse rentmeester. Het deert hem nauwelijks: mooier dan zijn beschermde jeugdjaren op het platteland (waaraan hij met superieure nostalgie terugdenkt) had zijn leven toch nooit kunnen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s