Nijntje

Als prelude op de Boekenweek maken we een alfabetreis door de Europese kunstgeschiedenis aan de hand van Made in Europe, het boek . Na Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado, grachtengordel, Hitchcock, Klimt, Leica en Mies van der Rohe, vandaag Nijntje.

***

miffy-in-the-snow-coverHoeveel lijntjes heb je nodig voor een tekening van een berglandschap met een opkomende zon? Vier, als je Dick Bruna heet. Drie schuine voor de bergen en een halfronde voor de zon. En meer dan drie kleuren hoef je ook niet te hebben: geel en blauw en groen. Hoeveel tekeningen heb je nodig om een verhaal te vertellen? Twaalf, als je Dick Bruna heet; tenminste, als je er ook vierregelige versjes met abcb-rijm naast zet. Geplakt in vierkante boekjes met een harde kaft hebben de 120 Bruna-kinderverhalen in de afgelopen zestig jaar de wereld veroverd, in meer dan honderd miljoen exemplaren. Betje Big, Snuffie en Boris Beer zijn household names in vijftig talen, maar hun populariteit valt in het niet bij die van het kleine konijn Nijntje, van hier tot Tokio onder meer bekend als Miffy (Engeland), Nina (Duitsland), Coelhinho (Portugal), Umtwanana (Zuid-Afrika) en Nenchi (Japan).

Nijn-elevenDe voorbeelden van de uitgeverszoon en grafisch ontwerper Dick Bruna (1927) waren de geknipte figuren van Henri Matisse en de primaire kleuren en simpele lijnen van de Stijl-kunstenaars. Zijn eerste boek voor kinderen heette De appel (1953) en werd gedragen door cut-out-tekeningen zonder de later zo kenmerkende zwarte contouren; het eerste Nijntje Pluis-avontuur verscheen in 1955, waarna er nog dertig volgden. De eenvoud van de tekeningen – en ook van de verhalen – sloeg universeel aan, maar vooral in Japan, waar een strakke vormgeving en less is more-instelling hogelijk gewaardeerd worden. De kunst van het kopiëren ook; Bruna heeft meermalen de strijd moeten aanbinden met flagrante Nijntje-namaak.

Advertenties

4 thoughts on “Nijntje

 1. Nijntje: mooi dat er ook een stukje aan wordt gewijd.! Nijn-eleven : dit plaatje heb ik indertijd
  ergens gezien. zo’n eenvoudige tekening bij een gebeurtenis die heel erg was.

   • ik herinner me inderdaad dat er om deze tekening wat te doen was. en dat er een rechtszaak
    kwam. interessant toch om dat van deze illustratie te weten. Dank voor het vermelden.

 2. Mijn opmerking over ”zo’n eenvoudige tekening”in reactie 1 gaf blijk van te weinig kennis over
  Nijn-eleven. ik heb er van alles over opgezocht, en nu ben ik op de hoogte. Door uw opmerking dat het een parodie was, besefte ik dat mijn eerdere opmerking over “zo’n eenvoudige tekening” verkeerd was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s