Mies van der Rohe

Made in Europe, het boek bevat vier reiskaarten door de Europese kunstgeschiedenis, en sluit daarmee aan op het Boekenweekthema ‘reizen’. Ik ga op alfabetreis en neem mee: Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado, grachtengordel, Hitchcock, Klimt, Leica en Mies van der Rohe.

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn de buitenwijken van het Tsjechische Brno bouwde Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) Villa Tugendhat, een van de paradepaardjes van het modernisme (zie ook het Bauhaus). Het gigantische huis is niet in alle opzichten een uitdrukking van de less is more-filosofie, want vooral voor het interieur werden kosten noch moeite gespaard. Zo ontwierp Mies een ingenieus ventilatie- en verwarmingssysteem en gebruikte hij de duurste natuurlijke materialen, waarvan het onyx voor een flinke scheidingswand in de verder open zitkamer wel het opvallendste voorbeeld was. Mies presenteerde zijn ontwerp voor de familie Tugendhat in 1928, een jaar nadat hij naam had gemaakt met een modernistische modelwijk in Stuttgart (de Weissenhofsiedlung) en twee jaar voordat hij directeur werd van het Bauhaus. Rechthoekige vormen, stalen pilaren, grote glazen ramen en gestuukt beton maakten de villa van buiten tot een exponent van het Nieuwe Bouwen; buisframestoelen, vloerlinoleum en op maat gemaakte accessoires droegen de Bauhaus-filosofie binnenshuis uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVilla Tugendhat werd in anderhalf jaar gebouwd, en vervolgens acht jaar bewoond door de familie Tugendhat, die voor de jodenvervolging via Zwitserland naar (Zuid-)Amerika vluchtte. Ook Mies had Europa toen al verlaten; het modernisme was door Hitler entartet verklaard, terwijl het Armour Institute of Technology in Chicago de functionalistische architect met open armen had ontvangen. In Amerika ging Mies een andere kant op en specialiseerde hij zich in compromisloze wolkenkrabbers van glas en staal. Het contrast met de o zo leefbare villa in Brno kon bijna niet groter zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s